Hlavní obsah

Abidal odehrál po transplantaci jater první kompletní zápas a Barcelona porazila Levante

Barcelona

Uplynul rok a obránce Éric Abidal strávil poprvé od transplantace jater při zápase své Barcelony na trávníku celých 90 minut. Proti Levante pomohl francouzský fotbalista solidním výkonem k výhře 1:0.

Foto: Albert Gea, Reuters

Éric Abidal (vpravo) v utkání proti Levante, do kterého nastoupil po roční pauze.

Článek

„Nikdo nemůže popřít, že Abidalův příběh je výjimečný," prohlásil asistent trenéra Jordi Roura. „Je fantastické, že už může odehrát 90 minut. Je to pro nás všechny šťastný den," dodal kolega Tita Vilanovy, který se zotavuje z léčby rakoviny.

Třiatřicetiletý Abidal nastoupil poprvé v základu od reprezentačního zápasu s Německem loni v únoru. To už měl za sebou operaci nádoru na játrech. Před rokem se ale dozvěděl, že musí na transplantaci. Když se dal dohromady, před dvěma měsíci mu lékaři povolili vrátit se k fotbalu.

V nabitém kádru Barcelony až do sobotního večera dvakrát střídal. Proti Levante vytvořil stoperskou dvojici s Adrianem a po výhře mohl oznámit: „Vydržel jsem a cítím se dobře". V úterý čeká katalánský klub první semifinále Ligy mistrů na stadionu Bayernu a Abidal by mohl prožít další velký návrat.

„To je ještě daleko. V příštích dnech budeme hodnotit všechny hráče. Každý, kdo je v perfektním fyzickém stavu, má šanci být v úterý večer v základní sestavě," dodal Roura. Bayern má v poslední době úžasnou střeleckou formu a právě obrana zřejmě bude pro Barcelonu klíčová.

Rodák z Lyonu Abidal, jenž s Barcelonou už dvakrát Ligu mistrů vyhrál, tak může dostat další šanci. Navíc další stopeři Carles Puyol i Javier Mascherano mají zdravotní problémy.

Reklama

Související témata: