Hlavní obsah

Chci tam, kde mě lidé milují. Do Anglie, přiznal Mourinho po vyřazení Realu z Ligy mistrů

Madrid/Praha

Na dramatické koncovky si fotbalisté Dortmundu potrpí. Ve čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů v ní vyřadili Málagu, v úterním semifinále na madridském San Bernabéu naopak přežili závěrečné peklo rozpoutané Realem a jsou ve finále. „Vzrušující závěry zápasů k nám patří,“ přiznával nevýslovně šťastný trenér Borussie Jürgen Klopp, když anglický sudí Webb ukončil ostře sledovaný duel a německý vicemistr si navzdory prohře 0:2 zajistil postup. „Zasloužený,“ připomínal dortmundský kouč, jak jeho svěřenci smetli Bílý balet před týdnem doma, což nakonec rozhodlo.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

José Mourinho nemohl po utkání s Borussií Dortmund přijít na jméno rozhodčímu Webbovi.

Článek
Fotogalerie

Vůbec poprvé v letošním ročníku Champions League Dortmund padl, ale dvougólová prohra v semifinálové odvetě jeho pochod k branám londýnského Wembley nezastavila.

Byli jsme blízko, litoval Mou

„Mohli jsme tento duel i celou semifinálovou konfrontaci s Borussií zvládnout. Byli jsme tomu skutečně blízko, protože jsme projevili dostatek touhy i patřičný charakter. Kdybychom zaznamenali první gól dřív, měli bychom daleko více příležitostí manko z Německa smazat a resumé otočit," litoval trenér Realu José Mourinho zmařených šancí Higuaína, Ronalda a Özila v úvodní čtvrthodině.

Závěrečný finiš, kdy Benzema a Sergio Ramos vykřesali slepenými trefami naději, přišel totiž pozdě. „Publikum na San Bernabéu bylo fantastické, protože věřilo a pomáhalo až do konce. My ale odvetu nezvládli," povzdechl si, když se jeho sen o vítězství v Lize mistrů, jemuž obětoval celou sezónu, nakonec rozplynul.

Webb se zachoval jako člověk

„I díky sudímu. Mám ho rád, patří mezi mé nejoblíbenější rozhodčí, ale tentokrát měl až příliš velké srdce. My na to bohužel doplatili," vyčítal Angličanovi Webbovi situaci osmnáct minut před koncem, kdy si hostující stoper Hummels koledoval o vyloučení, neboť zahrál v šestnáctce rukou.

„Webbovi zřejmě došlo, že by ho připravil o finále a proto se zachoval jako člověk a nikoli jako rozhodčí. Přitom měla okamžitě přijít červená, my bychom hráli dvacet minut v početní převaze a utkání by nabralo jiný směr."

Těžko soudit, jak by se závěr zápasu vyvíjel, kdyby anglický sudí skutečně tasil červenou. Inkriminovaný moment se odehrál ještě za bezbrankového stavu a teprve po něm přišel drtivý závěr Realu korunovaný dvěma góly.

Spekulace jenom umocnil

Na postup nestačily, takže Real bude na triumf v Lize mistrů čekat dál. Minimálně ještě další sezónu. Otázkou je, zda s Mourinhem nebo bez něho...

„Část ztracené prestiže jsme získali zpátky, ale spokojen být nemohu, protože Ligu mistrů v této sezóně nevyhrajeme. Nezapomínám na to, že o účast ve finále jsme přišli v Dortmundu, kde jsme hráli velice špatně, za což jsme byli potrestáni," glosoval Mou semifinálovou konfrontaci s Borussií, kterou porazil až na čtvrtý pokus. V základní skupině s německým soupeřem totiž prohrál a remizoval, v prvním semifinále na Vestfálském stadionu musel spolknout drtivou prohru.

„Real je skvělým klubem a vítězství v této těžké soutěži se v budoucnu dočká. Nevím samozřejmě kdy, nemohu říci, zda se mnou na lavičce nebo beze mne," pravil Mourinho mnohoznačně, což vyvolalo nové spekulace o jeho odchodu.

„Mám v Realu smlouvu, chci tuto sezónu dokončit. Do poslední vteřiny. Teď proto chci vyhrát Královský pohár," řekl šalamounsky do kamer Sky Sports. Na následující přímý dotaz reportérů ITV, zda zůstane v Madridu i v příští sezóně, jak mu velí smlouva, Mourinho už tak diplomaticky neodpovídal.

„Možná, že ne. Chci být tam, kde mě lidé milují. V Anglii mě milovali fanoušci i média, byl jsem tam milován i některými kluby. Ve Španělsku je tomu jinak, protože tady mě někteří lidé nenávidí. Je těžké se rozhodnout, protože mám rád tento klub i jeho prezidenta," jen podpořil dohady, že jeho budoucnost je zřejmě spjata s londýnskou Chelsea.

Reklama

Související témata: