Hlavní obsah

Laporta uvažuje o návratu do čela Barcelony. Vadí mu kritika současného vedení

Madrid

Do čela fotbalové Barcelony by se mohl vrátit Joan Laporta, který klub vedl jako prezident v letech 2003 až 2010. Padesátiletý funkcionář v rozhovoru pro agenturu DPA uvedl, že zvažuje svou kandidaturu v klubových volbách v roce 2016. Tvrdě zkritizoval současné vedení katalánského celku, jenž nezvládl semifinále Ligy mistrů s Bayernem Mnichov, se kterým prohrál 0:4 a 0:3.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Fotbalistům Barcelony se příliš nedaří. Naposledy schytali výprask od Bayernu Mnichov v semifinále Ligy mistrů.

Článek

„Občas o kandidatuře vážně přemýšlím, ale ještě jsem se definitivně nerozhodl. Nejdřív se na to musím pořádně podívat s ohledem na rodinu a profesionální přínos," prohlásil Laporta, během jehož vlády Barcelona vyhrála dvakrát Ligu mistrů a čtyřikrát španělskou nejvyšší soutěž.

Laporta také zkritizoval současné vedení Barcelony v čele s prezidentem Sandrem Rosellem. „Nejdřív odvolal čestného prezidenta Johana Cruyffa a pak mě a další členy bývalého vedení zažaloval o 47 milionů eur, protože jsme prý vedli klub špatně," prohlásil.

„Dal si záležet, aby zničil všechno, co jsme vybudovali. Dělal to cíleně, chtěl se pomstít," uvedl Laporta. „Mrzí mě, že několik zkažených lidí ničí pověst a odkaz nejlepšího klubu všech dob a nikdo se jim v tom nesnaží zabránit," přidal.

Laporta: Jmenovat Vilanovu bylo ukvapené

Laporta rovněž poukázal na dvě rozhodnutí, která považuje za Rosellova selhání. Podle něj prezident chyboval, když jako nástupce odcházejícího úspěšného Pepa Guardioly, kterého do funkce v roce 2008 jmenoval právě Laporta, určil tehdejšího asistenta Tita Vilanovu. „Tito je dobrý trenér, ale před nástupem do funkce měl dostat čas se na to připravit. Místo toho byl vybrán jako rychlá náhrada, protože vedení bylo nervózní a spěchalo," uvedl.

Další chybu prý Rosell udělal, když při onemocnění Vilanovy rakovinou a následné léčbě nechal tým vést asistenta Jordiho Rouru. „Měli dát Titovi jistotu, že ho podpoří a až se uzdraví, tak se k mužstvu vrátí. Současně ale měli přivést jako dočasného kouče opravdového profesionála, který by tým vedl do konce sezóny," prohlásil Laporta.

Reklama

Související témata: