Hlavní obsah

Real - Atlético 1:2 PPMourinho soptil, Ronaldo nedohrál. Real Madrid padl ve finále Královského poháru s Atlétikem

Aktualizováno

Španělský pohár získali podesáté v historii fotbalisté Atlétika Madrid. V pátečním finále porazili Real Madrid 2:1 po prodloužení, když v 98. minutě rozhodl duel záložník João Miranda. Bílý balet, který nedokázal obhájit ligový titul, tak letos neuspěl v boji o další trofej, a to navzdory tomu, že hrál doma.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Fotbalisté Atlétika Madrid vyhráli Královský pohár.

Článek
Fotogalerie

Real dohrál vypjatý zápas bez dvou velkých postav. Nejprve byl v druhém poločase za protesty vykázán z lavičky kouč José Mourinho a v prodloužení dostal červenou kartu autor úvodní branky zápasu Cristiano Ronaldo, který zasáhl protihráče kopačkou do obličeje a vyprovokoval hromadnou šarvátku.

Atlético v 35. minutě vyrovnalo a posléze přečkalo tři soupeřovy velké šance. Hlavička brazilského obránce Mirandy pak týmu v prodloužení zajistila první vítězství v madridském derby po 14 letech. Španělský pohár Atlético naposledy získalo v roce 1996, třikrát pak prohrálo ve finále.

Mourinho je podle médií na odchodu do Chelsea a předpokládalo se, že se s Realem rozloučí právě ziskem poháru. Sezónu bez velké trofeje označil věhlasný portugalský kouč za nejhorší v kariéře. „Nezískat žádný důležitý titul, to se mi ještě nikdy nestalo. Není to hodno ani mne ani takového klubu, jakým je Real Madrid," řekl.

Mourinho: Atlético není tím správným vítězem

Real v sezóně vyhrál jen španělský Superpohár, to ale bylo Mourinhovi málo. „Hráli jsme finále, semifinále (Ligy mistrů), skončili jsme druzí (v lize), máme Superpohár. Pro spoustu jiných trenérů by to byla velmi dobrá sezóna, ale pro mne je nejhorší," prohlásil.

Naopak vítězové bouřlivě slavili nečekaný úspěch. „Je pro naše fanoušky za to čtrnáctileté strádání," prohlásil kapitán Gabi, který po druhé žluté kartě v nastaveném čase prodloužení rovněž finálový zápas nedohrál.

Vítězství Atlétika označil Gabi za zasloužené, Mourinho mu však rezolutně oponoval. „Brankář Atlétika byl fantastický, ale měl také štěstí. Trefit tři tyče, to přece není normální. Atlético není tím správným vítězem," řekl trenér Realu.

Obrovské nadšení neskrýval kouč Atlétika Diego Simeone, který převzal Rojiblancos v prosinci roku 2011. "Byl to fantastický zápas. Měli jsme štěstí, které potřebujete k tomu, abyste získali trofej. Jaký kus práce odvedli ti hráči za rok a půl, je neuvěřitelné," liboval si argentinský trenér, který letos dovedl tým ke třetímu místu ve španělské La Lize, které zaručuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Finále Španělského fotbalového poháru v Madridu:
Real Madrid - Atlético Madrid 1:2 po prodl. (1:1, 1:1)
Branky: 14. Ronaldo - 35. Diego Costa, 98. Miranda. ČK: 115. Ronaldo - 120.+5 Gabi.

Reklama