Hlavní obsah

Egoista, dravec, lidožrout. Guardiola se v biografii ostře opřel do Messiho

Berlín

Lionel Messi a Pep Guardiola, spojení geniálního fotbalisty a úspěšného kouče bylo synonymem triumfů Barcelony. Společně v letech 2008 až 2012 získali dohromady 16 trofejí. Guardiola tým kolem famózního Argentince vybudoval, vše přizpůsobil zájmům čtyřnásobného držitele Zlatého míče. S úspěchy však současně rostly i Messiho arogance a egoismus, odhalil bývalý trenér katalánského velkoklubu ve své biografii.

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi. Geniální fotbalista, ale jaký je hvězdný Argentinec člověk?

Článek

Jaký vlastně je Lionel Messi? Bezesporu fenomenální fotbalista, jeden z nejlepších v historii, který překonává rekordní milníky jako na běžícím pásu. Co ale veřejnost ví o jeho charakteru? Jedna z kapitol Guardiolovy knihy, pod níž je autorsky podepsán španělský novinář Guillem Balague, nese mnohoznačný titul - Messi, lidožrout.

„Když přišel Zlatan Ibrahimovic (v létě 2009 pozn. red.) do Barcelony a v prvních měsících v klubu sklízel největší část potlesku, přišel Messi za Pepem s tím, že už nechce hrát zprava, ale ve středu útoku, jako Ibra," citoval výňatky z Guardiolovy biografie na svém serveru švýcarský deník Blick. „A co udělám s Ibrahimovicem?" otázal se kouč. Rodák z Rosaria však zůstal neoblomný. „Buď budu hrát tady, nebo vůbec! Pošli na křídlo někoho jiného."

Vytáhlý švédský kanonýr tuto příhodu potvrzuje ve svých memoárech s tím, že Guardiola reagoval na Messiho vzdorovitý požadavek změnou rozestavení ze 4-3-3 na 4-5-1 s Ibrahimovicem na hrotu. „Přišel za trenérem a vynutil si obměnu. Neuvěřitelné! Pak hrál Messi přímo za mnou a všechny míče chodily přes něho, vůbec jsem se nedostal do hry. Guardiola mě prostě obětoval. Ale rozumím jeho situaci, Messi byl přece hvězda," dodává Ibrahimovic, jenž po sezóně balil kufry a stěhoval se do AC Milán.

Neymara si vybral?

V Barceloně se dál vše točí kolem pětadvacetiletého, jen 169 cm vysokého Messiho, vedení se s ním radí i o případných posilách. I příchod Brazilce Neymara ze Santosu údajně "posvětil" jejich nejzářivější klenot.

„Lionel je úžasný, jedinečný fotbalista. Jen doufejme, že neupadne do letargie, že mu klub bude schopen zajistit ty správné spoluhráče, aby se stále cítil dobře," nabádá Guardiola, který v nadcházející sezóně usedne na lavičku Bayernu Mnichov, šampióna bundesligy a čerstvého vítěze Champions League.

Messi bývá často považován za nástupce fenomenálního krajana Diega Maradony a v Barceloně se zdá být nedotknutelný, může si zřejmě všechno dovolit. Třeba seřvat spoluhráče, respekt údajně nemá ani z velkých jmen. David Villa, španělský mistr světa a Evropy, si prý vyslechl svoje, když sám vystřelil, místo aby Messimu přihrál...

„Pod andělsky nevinnou tváří se skrývá dravec, za jeho ctižádostivostí a touhou po rekordech ale také dítě. A děti často nedokážou své pocity utajit," vybírá německý list Bild na závěr z Guardiolovy knihy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články