Hlavní obsah

Barcelona hledá trenéra. Přijde Luis Enrique, Bielsa nebo Mancini?

Barcelona

Fotbalisté španělského mistra Barcelony se v pátek večer ocitli náhle bez trenéra. Dosavadní kouč Tito Vilanova musel kvůli stále přetrvávajícím problémům s rakovinou rezignovat a katalánský klub necelý měsíc před startem nové sezóny hledá jeho nástupce. Španělský list El Mundo Deportivo favorizuje Luise Enriqueho, bývalého hráče Barcelony. Mluví se však i o takových jménech jako jsou Marcelo Bielsa, Roberto Mancini, Jupp Heynckes nebo Michael Laudrup.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Zdrcení fotbalisté Barcelony Lionel Messi a Carles Puyol (vlevo) na tiskové konferenci, kde prezident Sandro Rossel oznámil konec trenéra Vilanovy kvůli rakovině.

Článek

Ta zpráva zasáhla všechny. O Vilanově rezignaci informoval na mimořádné tiskové konferenci prezident katalánského týmu Sandro Rosell. Všechny barcelonské hvězdy seděly v sále, zklíčení v obličeji a na první pohled zdrcení nepříjemnou zprávou. Vilanova teď svede další boj se zákeřnou nemocí a všichni věří, že svůj nejdůležitější zápas zvládne.

Vedení Barcelony však musí co nejrychleji sehnat nového trenéra. Favoritem má Luis Enrique, který v současné době vede hráče Celty Vigo. Úřadující španělský mistr za jeho uvolnění údajně nabízí tři milióny eur.

Třiačtyřicetiletý Enrique už v minulosti (2008 až 2011) vedl rezervní tým Barcelony a jeho největší předností je, že má má o kádru velký přehled. Poté trénoval AS Řím, na začátku června pak podepsal kontrakt se Celtou Vigo. El Mundo Deportivo rovněž spekuluje o Michaelu Laudrupovi (Swansea), Ronaldovi Koemanovi (Feyenoord) a na žebříčku potencionálních kandidátů je i Ernesto Valverde (Athletic Club).

Vedení Barcy prosazuje zkušenějšího kouče

Ještě v pátek večer to vypadalo, že prezident klubu Rosell chce jako hlavního kouče prosadit Joana Francesca Ferrera, přezdívaného Rubi. Podle španělských médií si to ale rozmyslel a barcelonské vedení nyní prosazuje zkušenějšího kouče. Tím by mohli být Argentinec Marcelo Bielsa nebo Jupp Heynckes. Jenže Bielsa byl hlavním adeptem už minulé léto a přestože má nesporné kvality, jeho poslední rok v Bilbau mu nevyšel. A Heynckes, který dříve trénoval i Real Madrid a letos dovedl Bayern k vítězství v Lize mistrů, nedávno oznámil odchod do fotbalového důchodu.

O místo kormidelníka Barcelony se prý eminentně zajímá i ambiciózní Ital Roberto Mancini, který v létě skončil na lavičce Manchesteru City. Jedním z horkých adeptů je podle serveru goal.com také Portugalec André Villas-Boas z Tottenhamu. Barcelona chce oznámit jméno nového kouče už v příštím týdnu. Koho byste zvolili vy?

Kdo usedne na lavičku fotbalistů Barcelony po Titu Vilanovi?
Luis Enrique
22,6 %
Marcelo Bielsa
4,4 %
Roberto Mancini
10,3 %
Jupp Heynckes
41,6 %
Michael Laudrup
2,6 %
André Villas-Boas
5,7 %
Joan Francesc Ferrera "Rubi"
2,1 %
Někdo jiný
10,7 %
Celkem hlasovalo 9672 čtenářů.

Reklama