Hlavní obsah

Potvrzeno. Barcelona plní Messiho přání, na dva roky se jí upsal kouč Tata Martino

jis, ocSport.cz
Aktualizováno

Pouhé čtyři dny byli fotbalisté Barcelony bez trenéra. Po rezignaci Tita Vilanovy, jenž musí znovu podstoupit léčbu rakoviny, převzal mužstvo na další dvě sezóny Argentinec Gerardo Martino. Padesátiletému trenérovi přezdívanému Tata určitě pomohlo i to, že si ho do týmu žádala největší hvězda a Martinův krajan Lionel Messi. Informaci v úterý potvrdil web úřadujícího španělského mistra.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Impulsivní argentinský kouč Gerardo Martino je novým trenérem Barcelony.

Článek

Martino v minulosti prožil úspěšných pět sezón na lavičce reprezentace Paraguaye. Padesátiletý kouč zná svého krajana Messiho již od jeho mládí, vedl totiž tým Newell's Old Boys z města Rosario, kde argentinský útočník začínal s prvními fotbalovými krůčky.

A právě nejlepší fotbalista světa se měl za Tatu Martina při volbě nového trenéra postavit. „Je to výborný trenér, líbí se mi jeho metody. S Newell's dosáhl na titul, navíc hráli zajímavý fotbal. Je to kouč, který má respekt," citoval Messiho list Marca.

Samotný Martino se od začátku netajil tím, že by nabídku Barcelony neodmítl. „Jsem velkým zastáncem herního stylu, jakým se Barcelona prezentovala za kouče Guardioly. Fotbal je o přihrávkách a nabídka Barcelony se neodmítá. Vždyť v Katalánsku trenér pracuje s nejlepšími fotbalisty světa," prohlásil Gerardo Martino.

Martino je čtvrtým Argentincem na lavičce Barcy

Ten souhlasil s dvouletou smlouvou a stane se čtvrtým argentinským trenérem v historii Barcelony - v minulosti už Katalánce vedli jeho krajané Roque Olsen, Helenio Herrera i César Luis Menotti.

Martino byl momentálně bez angažmá. V minulé sezóně dovedl Newell's Old Boys k argentinskému titulu, předtím v letech 2006 až 2011 trénoval reprezentaci Paraguaye. V této zemi také vyhrál čtyřikrát ligu, třikrát s celkem Libertad (2002, 2003 a 2006) a v roce 2004 s Cerro Porteňo.

Prezident Barcelony Sandro Rosell tak vyhověl Lionelu Messimu. Kromě Martina připadali v úvahu Luis Enrique, za něhož Celta Vigo požadovala odstupné tři milióny, a André Vilas-Boas, kouč Tottenhamu. Mimo nejužší výběr se spekulovalo také o Juppu Heynckesovi, Marcelovi Bielsovi či Guusovi Hiddinkovi.

Reklama

Související témata: