Hlavní obsah

Barcelona dostane od aerolinek 100 miliónů eur za logo na dresu

Barcelona

FC Barcelona podepsala sponzorskou smlouvu s aerolinkami Qatar Airways, které za to, že budou mít své jméno na dresech slavného katalánského klubu, zaplatí za tři roky 100 miliónů eur (2,57 miliardy korun). Podle zástupců Barcelony je to nejlukrativnější kontrakt týkající se reklamy na dresu v historii fotbalu.

Foto: www.marca.com

Brazilec Neymar slaví v dresu Barcelony gól.

Článek

"Platby budou ve výši 30,5, 32 a 33,5 miliónu eur. A je tam také pětimilionový bonus za vítězství v Lize mistrů, což si myslíme, že bychom mohli v příštích třech sezónách dokázat," uvedl na webu klubu jeho viceprezident pro ekonomiku a strategii Javier Faus.

Logo Qatar Airways na dresu znamená prolomení poslední tradice, jež Barcelonu odlišovala od ostatních velkoklubů. Katalánský velkoklub si totiž více než sto let udržel "čistý" dres a odmítal na něm mít loga sponzorů.

V novém tisíciletí začala Barca propagovat dětský fond UNICEF, za což dokonce platila. Poprvé si nechal klub naopak zaplatit za místo na dresu v roce 2011, kdy se na trikotech Lionela Messiho a spol. objevil nápis Qatar Foundation, což je charitativní organizace. Aerolinky tak představují prvního ryze komerčního sponzora na barcelonských dresech v historii.

Od Qatar Foundation dostávali aktuální španělští mistři 25 miliónů eur ročně. Tento rekord loni v listopadu překonal Arsenal a jeho smlouva s konkurenčními aerolinkami Emirates, jež platí rovných 30 milionů eur za rok. Nyní se však prvenství i v tomto ohledu vrací opět Barceloně.

Reklama

Související témata: