Hlavní obsah

Postaví Barcelona nový stadión? Camp Nou dosluhuje, Katalánci chtějí 105 tisíc diváků

Jsou jedním z hrstky evropských velkoklubů, kteří ještě nemají moderní fotbalovou arénu. Vedení Barcelony chce mít třetí největší stadión na světě, na který by se vešlo alespoň 105 tisíc diváků. Proto už schválilo projekt, o jehož finální podobě nakonec rozhodnou fanoušci katalánského celku. Rozšíří se stávající Camp Nou, nebo dojde k výstavbě nového stadiónu? Definitivní stanovisko má padnout v první polovině ledna.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Camp Nou, fotbalový stánek FC Barcelona.

Článek

Rozhodující hlas totiž budou mít fanoušci a členové fanklubu Barcelony. Ti se v referendu vyjádří, jestli chtějí rozšířit současný stadión Camp Nou (aktuálně pojme 99 354 diváků), nebo dají přednost výstavbě nové a supermoderní arény poblíž katalánské metropole.

Parametry jsou jasně dané - Barcelona chce zvýšit kapacitu na 105 tisíc diváků a mít třetí největší fotbalový stadión na světě. Lépe by na tom byly už jen Rungnado May Day Stadium v severokorejském Pchjongjangu (150 tisíc) a aréna Salt Lake v indické Kalkatě (120 tisíc). Aztécký stadión v Mexico City má rovněž kapacitu 105 tisíc míst.

„Pokud bychom se rozhodli pro výstavbu nového stadiónu, pak by byl zcela jistě konstruován na současné struktuře Camp Nou. Kapacita je 105 tisíc diváků, kromě toho vznikne nová uzavřená multifunkční aréna s kapacitou 12 tisíc míst a také šest tisíc parkovacích míst," řekl na webu Barcelony mluvčí představenstva Toni Freixa.

O tom, kolik by výstavba nového Camp Nou stála, se však nezmínil. „Projekt ale musí být životaschopný z technického hlediska, urbanistiky a finančních nákladů. Nikdy bychom nepředložili něco, co by ohrozilo životnost klubu," dodal.

Měla by Barcelona postavit nový stadión?
Ano, jsem pro moderní arénu
40,9 %
Ne, současný Camp Nou by se měl rozšířit
59,1 %
Celkem hlasovalo 6611 čtenářů.

Reklama

Související témata: