Hlavní obsah

Na Barcelonu a Real Madrid se valí průšvih. Týmy čelí podezření ze zneužití státní podpory

Madrid

Nepříjemné potíže možná čeká vedení dvou nejznámějších fotbalových klubů ve Španělsku. Barcelona a Real Madrid čelí podezření, že zneužívaly finanční podporu, kterou jim přidělil stát. Agentura Reuters informovala, že se případem zabývá Evropská komise.

Foto: Vincent West, Reuters

Nespokojený fotbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo.

Článek

"Profesionální kluby by měly být soběstačné a neměly by žít z peněz daňových poplatníků," uvedl v prohlášení komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. "Obáváme se, že některé celky mohly díky státní podpoře získat oproti konkurenci výraznou výhodu," dodal.

Detaily plánované kontroly nebyly zveřejněny, mezi podezřelými celky však kromě dvou velkoklubů jsou také Athletic Bilbao, Valencia, Alicante, Elche a Pamplona. Komise bude prověřovat, jak španělská zastupitelstva a vedení klubů spolupracovaly při zajišťování půjček, správě nemovitostí a prodeji pozemků.

Španělská vláda i představitelé nejvyšší soutěže jakékoliv pochybení odmítají. "Naše kluby budeme bránit do posledního dechu," prohlásil ministr zahraničí José Manuel García-Margallo.

Pokud by vyšetřování skutečně odhalilo zneužívání státní podpory, mohly by případné sankce pro španělské kluby znamenat velké problémy. Řada z nich má totiž dlouhodobé finanční potíže a podle posledních zpráv dluží státu na daních zhruba 670 miliónů eur (asi 18,6 miliardy korun).

Reklama

Související témata: