Hlavní obsah

Messi sice pobírá 36 miliónu eur, ale i tak se může těšit na další zvýšení gáže

Barcelona

Nehraje. Od 29. listopadu nenastoupil božský Messi k jedinému utkání, přesto se může těšit na další zvýšení platu. „Lionel je nejlepším fotbalistou na světě, proto by měl být i nejlépe placený,“ vysvětloval víceprezident Barcelony Josep Maria Bartomeu na obrazovkách televizní stanice TV3, proč se klub chystá zvýšit Messimu gáži, i když je v současnosti zraněný a nehraje.

Foto: Sport.cz

Argentinec Lionel Messi se může těšit na další zvýšení gáže.

Článek

Messi je sice papírově nejlépe placeným fotbalistou světa, jenže jen papírově. Jeho problém totiž spočívá v tom, že hraje v Katalánsku, kde podle zjištění deníku Bild podléhají jeho příjmy horní sazbě daně. A ta činí 56 procent!

Na daně musí být opatrný

Malý velký Argentinec tak podle smlouvy uzavřené počátkem letošního roku pobírá ročně 36 miliónů eur, jenže po zdanění mu zůstane jen 16 miliónů. A po skandálu s daněmi si musí dávat Messi náramný pozor, aby ze svých příjmů nezatajil ani euro. Loni ho totiž katalánské úřady obvinily z daňového úniku ve výši čtyř milionů eur.

Podle státního zástupce Messi a jeho otec Jorge využili firmy v Belize a Uruguayi, aby se vyhnuli placení daní za osobnostní práva. Otec vzal nakonec vinu na sebe, Messi zaplatil přes deset miliónů eur, aby uhradil daně a pokutu.

Argentinský štírek je teď na placení daní opatrný a ve skutečnosti je na tom podstatně hůř, než madridská hvězda Cristiano Ronaldo. I proto chtějí Messimu  na Nou Campu každého půlroku zvyšovat gáži, kterou pobírá.

Vedení není jednotné

Argumentace jednoho z viceprezidentů Barcelony se však některým mužům v klubovém vedení nezamlouvá. „My ale přece nejsme povinni zvyšovat Messimu každých šest měsíců jeho plat. Ve smlouvě nic takového obsaženo není," namítal podrážděně další z viceprezidentů Javier Faus, že neexistuje žádná podobná klauzule v Messiho smlouvě, která je uzavřena až do roku 2018.

K Messimu, který si v současnosti léčí v Argentině natržený zadní stehenní sval a do Španělska by se měl vrátit až v lednu, se pochopitelně tato slova donesla. A krutě se mu nelíbila...

„Pan Faus nemá o fotbale ani ponětí," citovala jeho reakci argentinská media i třeba rakouská stanice ORF.

Reklama

Související témata: