Hlavní obsah

Prokuratura podezírá Barcelonu kvůli Neymarovi z daňového úniku

Madrid
Aktualizováno

řestup brazilského fotbalového útočníka Neymara ze Santosu do Barcelony by mohl skončit u soudu. Státní zastupitelství působící u španělského Národního soudu chce klub obvinit kvůli možnému daňovému úniku ve výši devíti miliónů eur (246 miliónů korun). Funkcionáři Barcelony však tvrdí, že zákony neporušili.

Foto: www.marca.com

Brazilec Neymar slaví svůj první gól v soutěžním utkání za Barcelonu.

Článek

Barcelona podle žalobců uzavřela v letech 2011-2013 "o příchodu Neymara soustavu několika smluv, přičemž některé byly simulované (zakrývaly skutečné úmysly) a některé vykazovaly znaky finančního inženýrství". Celkem prý klub nepřiznal úřadům platby ve výši 38 miliónů eur.

Katalánský velkoklub tak měl na daních na úkor státu ušetřit devět milionů eur, což značně převyšuje limit 120 tisíc, který španělské právo požaduje pro spáchání trestného činu.

Barcelona pošle k soudu své právníky a ujistila, že bude s úřady spolupracovat. Vinu však odmítá. "Postup klubu ve věci Neymarova přestupu a s ohledem na dostupné informace byl vždy plně v souladu s platnou právní úpravou," uvedl klub v oficiálním prohlášení.

Přestup brazilské ofenzivní hvězdy stál místo už i prezidenta Barcelony Sandra Rosella. Ten odstoupil z funkce poté, co se soud začal zabývat žalobou člena klubu Jordiho Casese, podle něhož brazilský celek vyinkasoval za svou hvězdu jen 17 miliónů eur (asi 467 miliónů korun). Rosell přitom opakovaně potvrdil, že Barcelona za Neymara zaplatila 57 miliónů.

Reklama

Související témata: