Hlavní obsah

Boj o Královský pohár je tady. Pro Barcelonu poslední příležitost, jak zachránit zpackanou sezónu

Valencie/Praha

Barcelona má možná poslední šanci, jak ještě zachránit zpackanou sezónu. Trenér Martino zase poslední příležitost dokázat, že by měl na lavičce katalánského velkoklubu zůstat. Je k tomu ovšem zapotřebí „maličkost“ - porazit dnes večer ve Valencii Real Madrid a vyhrát Královský pohár. Napomoci by k tomu měla Barceloně i absence hvězdného Cristiana Ronalda v sestavě Bílého baletu. Portugalec totiž ještě nedoléčil svalové zranění a zhmožděné koleno, takže trenér Realu Ancelotti potvrdil, že ho nepostaví. Duel začíná v 21:30 (živě vysílá Digi Sport), on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Barcelonský Neymar se raduje z gólu. Bude podobně jásat i ve finále Královského poháru?

Článek

Z Ligy mistrů vypadla Barcelona už ve čtvrtfinále, ve španělské lize figuruje až na třetí příčce, přičemž na vedoucí Atlético Madrid ztrácí pět kol před koncem čtyři body, takže její poslední nadějí je finále Královského poháru.

Nejde o pomstu, tvrdí kouč Katalánců

„Nebereme ho jako pomstu za Champions League nebo snad za poslední nezdary v lize. Je to úplně jiná soutěž. El Clásico, finále s Realem, jediné utkání, v němž se rozhodne," tvrdí ovšem argentinský kouč na lavičce Barcelony Gerardo Martino, že jeho týmu nejde o satisfakci za neúspěchy, jež si prožil.

Nahrávat by mu měla bilance letošních vzájemných zápasů s Realem. Oba ligové duely totiž Barcelona vyhrála, i když březnová konfrontace v Madridu byla hodně hektická a vzbudila spoustu vášní. Přinesla tři penalty, hattrick Messiho, vyloučení domácího Ramose a nakonec výhru hostů 4:3.

„My se ale poučili. Půlhodiny jsme hráli dobře, pak jsme se ale dopustili několika chyb, které nemíníme opakovat. Teď je před námi nových devadesát minut, v nichž chceme zúročit celoroční tvrdou práci. Stejně tak jsme připraveni na to, že Barcelona měla v posledních zápasech míč častěji pod kontrolou, což také musíme narušit a zastavit," připomíná trenér Realu Carlo Ancelotti, že jeho tým je na třetí letošní vzájemnou konfrontaci nachystán.

Ronaldo bude Realu chybět

A to přesto, že se bude muset obejít bez Ronalda. Ten se totiž v prvním čtvrtfinále Ligy mistrů zranil, takže chyběl nejen v odvetě, ale i v dalších dvou ligových zápasech. A ani Clásico nestihne...

„Samozřejmě že chybět bude. Zvláště v duelu s Barcelonou. Nikdo však nenaříká, od nikoho jsem neslyšel: Bože, co si bez něho počneme. Jeho absence naopak působí na ostatní jako motivace. I v předchozích zápasech, v nichž chyběl, jsme víc běhali a usilovněji pracovali, abychom uspěli," tvrdí Ancelotti, že se jeho Real s absencí Ronalda vyrovná.

I Barcelona má ovšem problémy. Šestatřicetiletý kapitán Carles Puyol, který kvůli zdravotním problémům zmeškal většinu sezóny a v létě na Nou Campu skončí, by sice mohl zápas stihnout, ale otazník se vznáší nad startem dalších zraněných stoperů Gerarda Piquého (kyčel) a Marca Bartry (kolenní šlacha).

„Vypadá to s nimi povzbudivě, ale až před utkáním rozhodneme, zda skutečně nastoupí," odmítl jejich zdravotní stav konkretizovat trenér Martino. Takže jasné je jen jedno - v brance nebude stát jednička Víctor Valdés, který bude absentovat až do konce sezóny. Odmítl však, že by za posledními nezdary mohla hra obrany.

„Nezpůsobily je problémy v defenzivě, ale v útoku," míní kouč Barcelony.

Sedmé Clásico jako finále

Barcelona se s Realem utká ve finále Královského poháru již posedmé, přičemž poslední souboj o Copa del Rey se odehrál v roce 2011 shodou okolností rovněž ve Valencii. Tam zvítězil Bílý balet 1:0, což byl jeho osmnáctý triumf. Barcelona má na kontě dokonce o čtyři primáty více.

Zápase se hraje od 21:30 na stadionu Mestalla ve Valencii, hlavním rozhodčím bude Mateu Lahoz, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: