Hlavní obsah

VIDEO: Žádný rasismus, Alvesovo gesto s banánem údajně byla promyšlená taškařice

Vypadá to jako plivanec do tváře všem lidem, kteří kdy bojovali proti rasismu. Španělský deník AS přišel s tvrzením, že gesto zadáka Barcelony Daniho Alvese, který při zápase ve Villarrealu oloupal a snědl banán, který předtím přilétl z hlediště, je pouze promyšleným reklamním tahem. Kampaň byla údajně plánovaná pro jiného Brazilce Neymara, nakonec ale vyšla i s Alvesem.

Zadák Barcelony Dani Alves snědl banán, který na něj hodil fanoušek Villarrealu.

 
Článek
Fotogalerie

Italský premiér a trenér národního týmu snědli banán na podporu Alvese

Svérázné gesto brazilského zadáka vypadalo velmi reálně a ve fotbalovém prostředí nezůstalo bez povšimnutí. Díky sociálním sítím se do banánové kampaně během několika hodin zapojily stovky hráčů, ale třeba také italský premiér Renzi.

O několik dní později se však ukázalo, že Alvesovo gesto, které mělo vytřít zrak všem rasistům, nebylo nic jiného, než reklama. Celou akci údajně naplánovala jedna španělská marketingová agentura, která původně počítala s tím, že se do kampaně zapojí jiný Brazilec Neymar. Oba si v minulosti několikrát prošli rasistickými urážkami i tím, že na ně diváci házeli banány.

Mnozí fanoušci teď mluví o fiasku nebo taškařici. Tvůrci projektu si však pochvalují způsob, jakým celá akce proběhla. „Nejlepší způsob, jak odstranit předsudky, je zlehčit rasistickou akci tak, aby se už neopakovala," řekl společní marketingové agentury Loducca Guga Ketzer. Kampaň měla značný úspěch, v Brazílii se dokonce prodávaly trika s nápisem „Všichni jsme opice". Jedno vyšlo na 30 dolarů (asi 600 korun).

Paradoxní na celé situaci je fakt, že Villarreal odhalil viníka, který vhodil banán na hřiště, a španělská policie už ho zatkla. Šestadvacetiletý David Llea kvůli tomu přišel o místo v akademii Villarrealu a dokonce mu hrozí tříletý trest odnětí svobody. Příznivci Žluté ponorky ve čtvrtek uspořádali shromáždění na jeho podporu.

Reklama