Hlavní obsah

Podle Pelého je incident s banánem hozeným na Alvese pouze bouří ve sklenici vody

Brazilská fotbalová legenda Pelé nechápe pozdvižení, jaké vyvolal jeho krajan Dani Alves tím, že snědl banán, který po něm na hřišti hodil fanoušek. Rozruch, který kolem incidentu v utkání španělské ligy mezi Villarrealem a Barcelonou vznikl, označil za bouři ve sklenici vody.

Foto: Sport.cz

Slavný Brazilec Pelé s knihou o svém tehdejším protihráči Josefu Masopustovi.

Článek
Fotogalerie

Italský premiér a trenér národního týmu snědli banán na podporu Alvese

„Taková banalita, jeden chlápek mrsknul banánem," prohlásil třiasedmdesátiletý Pelé, podle něhož se podobné věci děly na fotbale vždy. „Na nás lidé házeli láhevníky a manga," přidal vzpomínku na doby své aktivní kariéry.

Rasismus podle trojnásobného mistra světa nebují jen ve fotbale. „Už delší dobu to roste v celé společnosti," prohlásil v diskusním pořadu.

Obránce Barcelony Dani Alves v utkání na půdě Villarrealu k překvapení všech na stadiónu i u televizních obrazovek snědl banán, který po něm údajně z publika přiletěl jako klasická rasistická provokace. Na neortodoxní čin brazilského krajního beka zareagovali podporou kolegové z branže, ale také celebrity nebo politici.

Španělský deník AS přišel s tvrzením, že gesto zadáka Barcelony je pouze promyšleným reklamním tahem. Kampaň byla údajně plánovaná pro jiného Brazilce Neymara, nakonec ale vyšla i s Alvesem.

„Nejlepší způsob, jak odstranit předsudky, je zlehčit rasistickou akci tak, aby se už neopakovala," řekl společní marketingové agentury Loducca Guga Ketzer. Kampaň měla značný úspěch, v Brazílii se dokonce prodávaly trika s nápisem „Všichni jsme opice". Jedno vyšlo na 30 dolarů (asi 600 korun).

Reklama

Související témata: