Hlavní obsah

Islanders v Hamrlíkově režii šokovali suveréna NHL

Dokonalý šok přichystali hokejisté New Yorku Islanders pro hráče Ottawy v prvním utkání play-off NHL. Ve středečním zápase Islanders porazili nejlepší tým základní části jasně 3:0 a ujali se vedení v sérii. Na překvapivé výhře měl velký podíl český obránce Roman Hamrlík, který asistoval u prvních dvou gólů hostů.

Foto: ČTK

Senátor Magnus Arvedson si vyšlápl na Olega Kvašu z New Yorku Islanders.

Článek

V úvodu zápasu v ottawském Corel Centru bučeli domácí příznivci na veřejného nepřítele číslo 1 Alexeje Jašina, v závěru mače si již podobné ocenění 'vychutnávali' Senátoři. Suverénní tým základní části soutěže nedokázal ani jednou překonat Gartha Snowa v kleci Ostrovanů a oživil tak hořké vzpomínky na časté výbuchy v prvních kolech bitev o Stanley Cup.

Snow pětadvaceti zákroky dokráčel k prvnímu shutoutu v play-off v kariéře a položil základ překvapivému vítězství. Brankář hostů se nejvíce zapotil v závěrečném dějství, kdy čelil třinácti ranám, zatímco v prvních dvou třetinách na něj mířilo dohromady jen 12 střel. Góly pak stříleli Dave Scatchard, Shawn Bates a právě Jašin. Jeho trefa, druhá v utkání, byla dokonalou ranou do vazu domácím fanouškům. "Alexej hrál výtečně, bojoval a strhl tým," liboval si trenér Islanders Peter Laviolette.

Ottawská síla, s níž Senátoři v základní části nasbírali o třicet bodů více než Newyorčané (113 ku 83), nebyla v utkání patrná. Vytratila se zejména výtečná ofenzíva v čele s Mariánem Hossou. "Musíme tenhle zápas hodit za hlavu. Nic se neděje, série pokračuje. Soustředíme se na další zápasy," uklidňoval sebe i spoluhráče obránce Zdeno Chára. Zápas s pořadovým číslem dvě je na programu v sobotu, hraje se opět v kanadské metropoli.

Čechmánka 'úlovky' nepotěšily

Brankář Roman Čechmánek z Philadelphie nemohl být ze svého středečního výkonu nadšený. V síti našel na svůj vkus až příliš mnoho 'úlovků', Toronto na něj vyslalo pouhých 14 střel a hned čtyři skončily za jeho zády. Mogilnyj pak střelou do prázdné branky završil svůj hattrick a Toronto díky tomu vyhrálo na ledě Philadelphie 5:3.

Trenér domácích viděl hlavní rozdíl v proměňování šancí. "Pokaždé, když dovolíte soupeři jen 13 nebo 14 střel, tak jste něco udělali dobře. Rozdíl byl v tom, že oni vstřelili pět gólů, zatímco my ze třiceti střel skórovali jen třikrát," zhodnotil stručně utkání kouč Ken Hitchcock.

Český gólman si po zápase sypal popel na hlavu. "Překvapilo mě, že nás porazili. Udělal jsem ale dost chyb a hrál jsem špatně. Je to jen jeden zápas a já vím, že umím chytat daleko lépe, " věří si Čechmánek.

Toronto se v příštím zápase bude muset obejít bez dalších dvou hráčů. Zaplněnou marodku rozšířil s kolenem laborující Darcy Tucker a Nikolaj Antropova, který si zlomil nohu. Robert Reichel tak možná dostane více prostoru. Český útočník hraje ve druhé útočné řadě, ve středečním zápase strávil na ledě přes dvacet minut a byl při jednom vstřeleném gólu.

Shield v pekle obstál

V souboji New Jersey s Bostonem se do branky Bruins postavil nepříliš zkušený Steve Shields, ale podal dobrý výkon. Pochytal 26 střel Ďáblů, jeho tým však prohrál 2:1. Dvakrát skóroval Jamie Langenbruner, po nahrávkách českých hráčů. První gól připravil Patrik Eliáš, druhý nešťastně bostonský Michal Grošek, jehož křížnou nahrávku skrz vlastní obranou třetinu zachytil Nieuwendyk a předložil jí útočníkovi New Jersey k zakončení.

Grošek za celý zápas na led naskočil osmkrát a odehrál něco málo přes tři minuty. Richard Šmehlík z New Jersey na tom byl ještě hůře, protože zápas sledoval z tribuny.

Východní konference
Ottawa - New York Islanders 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky: 8. Scatchard (Hamrlík), 12. Jašin (Hamrlík), 30. Bates. Střely na branku: 25:34. Diváci: 18.273. Stav Série: 0:1
New Jersey - Boston 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky: 16. a 32. Langenbrunner (na první Eliáš) - 44. Berard. Střely na branku: 28:27. Diváci: 15.418. Stav Série: 1:0.
Philadelphia - Toronto 3:5 (1:2, 2:1, 0:2)
Branky: 10. Weinrich, 26. Brashear, 27. Desjardins - 9, 13. a 60. Mogilnyj, 24. Domi, 55. Renberg (Kaberle). Střely na branku: 31:15. Roman Čechmánek (Phil.) odchytal 59:02 minut, čelil 14 střelám a inkasoval 4 góly. Diváci: 18.937. Stav Série: 0:1.

Selhal také Dallas

Favorité neměli ve středu šťastný den. Selhal totiž i nejlepší celek Západní konference Dallas, který v domácí aréně nepokořil edmontonské Olejáře a prohrál 1:2. Edmonton nastartoval k vítězství hlavně gól Ryana Smythe, který padl na začátku druhé části v oslabení. "To byl skvělý okamžik. Ryan to trefil v nejlepší možné chvíli, vyburcoval spoluhráče," věděl kouč hostů Craig MacTavish.

Domácí v tu chvíli ztratili vedení, jež v polovině první dvacetiminutovky zařídil, pro změnu v přesilovce, Mike Modano. "Druhá třetina je velmi důležitá a často rozhodující část hry. Gól v oslabení určitě zanechal na hráčích stopy," vykládal trenér Hvězd Dave Tippett. Jeho slova potvrdil Shawn Horcoff, který jen o čtyři minuty později dokončil obrat.

Pak už Stars jen marně dobývali svatyni Oilers, již hájil Tommy Salo. "Byl to výborný týmový výkon, jsem jen jedna součástka celku. Ten je nejdůležitější," nešetřil tradičními zaříkadly švédský gólman. "Když budeme podobně pracovat i nadále, když já odvedu svou práci dobře a stejně tak mí kolegové, máme velkou šanci je znovu porazit," dodal.

Druhý zápas série se hraje již zítra ve stejné aréně.

Západní konference
Dallas - Edmonton 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Branky: 9. Modano - 24. Smyth, 28. Horcoff. Střely na branku: 21:23. Diváci: 18.532. Stav Série: 0:1.

Reklama