Hlavní obsah

Atlético, Barca nebo Real? Boj o španělský titul se dramatizuje, Katalánci doufají v zázrak

Madrid/Barcelona

Jestliže v posledních čtyřech sezónách se boj o mistrovský titul ve španělské Primera División týkal jen fotbalistů Barcelony a Realu Madrid, kteří za sebou vytvořili dlouhou bodovou propast, letošek je úplně o něčem jiném. Dvě kola před koncem se pořadí v čele tabulky pořádně zamotalo a velkou naději slavit si dělají především v Atlétiku Madrid, před několika týdny takřka ztracenou naději ještě oživují na barcelonském Camp Nou. Počítat se musí i s Bílým baletem, který má stále teoretickou šanci urvat mistrovský pohár pro sebe.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Radost dvou Diegů - trenér Atlétika Madrid Simeone a útočník Costa. Získá Atlético svůj desátý mistrovský titul?

Článek

Jaká je situace v tabulce španělské nejvyšší soutěže? Vedoucí Atlético nasbíralo 88 bodů, druhá Barcelona 85, Real Madrid dosud získal 84 bodů.

S kým ještě hrají:
Atlético - Málaga (doma), Barcelona (venku)
Barcelona - Elche (venku), Atlético (doma)
Real Madrid - Celta Vigo (venku), Espaňol (doma)

Nejdéle čeká na trofej madridské Atlético, které v La Lize uspělo naposledy v sezóně 1995/96. Colchoneros ovšem letos pod vedením trenéra Diega Simeoneho prožívají fantastickou sezónu a mistrovský titul, který by byl pro Atlético symbolickým desátým v klubové historii, mají na dosah.

Pokud letošní finalista Ligy mistrů vytěží z posledních dvou zápasů proti Málaze a v Barceloně alespoň čtyři body, bude se na stadiónu Vicenteho Calderóna slavit. „Liga je skutečně velmi zajímavá. Nás teď čekají tři týdny plné napětí a očekávání - soupeříme s týmy, které moc bodů neztrácejí. Ale moji hráči mají obrovské odhodlání a věří si. To rozhodne," nechal se slyšet Diego Simeone, jehož Atlético naposledy ztratilo tři body v duelu na hřišti Levante.

A právě toto klopýtnutí dává velké naděje hráčům Barcelony, kteří se ještě před několika týdny s vidinou mistrovského primátu loučili. Katalánský klub hraje v neděli na hřišti čtrnáctého Elche a pokud splní roli papírového favorita, v posledním kole si to na Camp Nou rozdá o titul v přímé bitvě právě s Atlétikem.

Co rozhoduje o mistrovském titulu v La Lize:
1. Počet získaných bodů
2. Při bodové rovnosti dvou klubů rozhodne:
Rozdíl v počtu nastřílených branek v obou vzájemných zápasech (bez pravidla venkovního vstřeleného gólu, které se uplatňuje třeba v evropských pohárech)
3. Jestliže se rozhoduje mezi více než dvěma týmy:
a) v úvahu se bere součet bodů ze vzájemných zápasů v sezóně
b) případně brankový rozdíl ze vzájemných zápasů
c) nebo celkový počet vstřelených branek ve vzájemných utkáních

Vidina pátého titulu za posledních šest let je pro katalánský celek nesmírně lákavá. „Hlavně po neúspěchu v Lize mistrů a Španělském poháru je pro nás liga nesmírně důležitá. Myslím, že v posledních týdnech jsme se zlepšili. Tuhle šanci už nesmíme pustit," prohlásila největší opora Barcelony Lionel Messi.

Pokud by se skutečně rozhodovalo až v posledním kole příští víkend, trumfy by zřejmě držela Barcelona. Katalánský celek hostí Atlético v domácím prostředí, a pokud by zvítězil, titul by mu spadl do klína. Barca by totiž měla i lepší bilanci vzájemných zápasů, v 19. kole se totiž oba týmy rozešly v Madridu bezbrankovou remízou.

Do bojů o mistrovský triumf by ještě rád promluvil i Real Madrid. Bílý balet však ztrácí na svého městského rivala čtyři body a musí doufat v klopýtnutí Atlétika i Barcelony. „Titul? Je téměř nemožné ho získat," prohlásil po senzační remíze 1:1 ve Valladoidu zadák Sergio Ramos, kterému pořádně zhořkl 400. start za Real Madrid. „Ještě je tady nějaká matematická šance, takže musíme zabojovat," dodal osmadvacetiletý obránce.

Který tým letos vybojuje titul ve španělské La Lize?
Atlético Madrid
41,1 %
FC Barcelona
44,7 %
Real Madrid
14,2 %
Celkem hlasovalo 6305 čtenářů.

Reklama

Související témata: