Hlavní obsah

Realu se nelíbí, že se Ronaldo musí o Zlatou kopačku dělit se Suárezem

Praha

Fanouškům Realu Madrid zatrnulo. Jejich božský Cristiano Ronaldo v sobotu opustil rozcvičku a do posledního ligového duelu s Espaňolem (3:1) kvůli problému se svalem nenastoupil. Titul už byl pro Bílý balet ztracen, ale co finále Ligy mistrů tuto sobotu proti Atlétiku Madrid!? Jen klid, hvězdný Portugalec prý bude fit. Jen se musí vyrovnat s tím, že o Zlatou kopačku se musí rozdělit s Uruguaycem Luisem Suárezem z Liverpoolu...

Foto: Sport.cz s použitím Profimedia.cz, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo (vlevo) se musí o trofej podělit s Luisem Suárezem.

Článek

Potřetí v historii má soutěž pro nejlepšího střelce evropských ligových soutěží dva vítěze. V roce 1990 se o Zlatou kopačku dělili Hugo Sánchez z Realu a Christo Stoičkov z CSKA Sofia, v roce 2005 Thierry Henry z Arsenalu a Diego Forlán z Villarrealu. Letos pak Ronaldo se Suárezem.

Portugalec přitom měl výhodu, že zatímco anglická liga skončila již před týdnem, kanonýr Realu mohl ještě o víkendu získat Zlatou kopačku jen sám pro sebe. O poslední zápas stejně jako o předposlední kolo ovšem přišel, takže plichta mezi nejlepšími střelci Evropy zůstala a platí. Dali shodně 31 gólů.

„Cristiano získává další individuální ocenění. Zatímco on však překonal průměr jednoho vstřeleného gólu, když vstřelil 31 branek ve 30 odehraných utkáních, Suárez má sice stejný počet gólů, sehrál však v Premier League o dva zápasy víc," dává Ronaldův klub na svém webu najevo, že pro Real je opravdový vítěz vlastně jen jeden. Ten „jeho"...

Suárez přitom sehrál v sezóně 33 ligových zápasů, tedy hned o tři víc než Ronaldo, který získal Zlatou kopačku již v letech 2008 a 2011.

Do finále Ligy mistrů má být fit

Pro Real je ovšem přece jen podstatnější, aby byl Portugalec fit na finále Ligy mistrů. Kvůli němu také svou hvězdu o víkendu raději šetřil.

„Při rozcvičce ho trochu píchlo ve svalu. Není to nic vážného. Kdyby šlo o finále, určitě by hrál. Ale proč riskovat, jeho ztráta nám za to nestojí," uvedl trenér Carlo Ancelotti. „Šlo o preventivní rozhodnutí. Cristiano se cítí dobře, do finále bude fit," ujišťuje kouč.

Také v Lize mistrů je Ronaldo s rekordními 16 góly nejlepším střelcem sezóny.

Zlatá kopačka 2013/14:
HráčGólyKoef.Body
1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid)31262
Luis Suárez (Liverpool)31262
3. Lionel Messi (Barcelona)28256
4. Diego Costa (Atlético Madrid)27254
5. Jonathan Soriano (Salcburk)311,546,5
6. Ciro Immobile (FC Turín)22244
7. Alfred Finnbogason (Heerenveen)291,543,5
8. Daniel Sturridge (Liverpool)21242
9. Luca Toni (Hellas Verona)20240
Yaya Toure (Manchester City)20240
Jackson Martinez (Porto)20240
Robert Lewandowski (Dortmund)20240
Evropské ligy jsou rozděleny podle kvality, proto se počet gólů násobí příslušným koeficientem.

Reklama