Hlavní obsah

Finále, jaké Liga mistrů ještě nikdy nezažila. Madridské derby rozhodne o klubovém vládci Evropy

Lisabon/Praha

Něco podobného Liga mistrů nikdy nezažila. Její předchůdce - tedy PMEZ - za celá dlouhá léta rovněž ne. Vůbec poprvé v historii se totiž finále nejprestižnější evropské klubové soutěže proměňuje v derby dvou městských rivalů - madridských Atlétika a Realu. „Rivalita obou klubů je obrovská, což nastávající konfrontace jen umocňuje,“ poznamenal ostatně argentinský kouč ve službách Atlétika Diego Simeone před dnešním večerním duelem, který začíná v Lisabonu ve 20.45.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ronaldo dnes večer nastoupí a chce pro Real desátý triumf v Lize mistrů.

Článek

Finále nemá favorita, na tom se shodují oba trenéři i hráči Atlétika i Realu. „Šance jsou padesát na padesát," pronesl kouč Bílého baletu Carlo Ancelotti a jeho argentinský kolega Diego Simeone jen přitakal. „Každý z nás bude volit své prostředky, oba uděláme vše proto, aby zvítězil právě jeho tým."

Kanonýr Costa už trénoval

Nijak ho přitom neirituje pravděpodobná absence kanonýra Diega Costy, jenž v Lize mistrů letos nastřílel osm gólů, ale minulou neděli v ligovém klání s Barcelonou odkulhal ze hřiště s natrženým stehenním svalem.

Finále Ligy mistrů Real - Atlético se hraje dnes ve 20.45 v Lisabonu, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

„On už s námi v pátek trénoval, ale já až před zápasem rozhodnu, zda ho postavím. Musím vědět, jak se cítí," prohlásil trochu překvapivě Simeone, jenž v letošní sezóně dovedl Atlético k mistrovskému titulu.

Až samotné finále ukáže, zda jenom blufoval, nebo zda se Costa skutečně zázračně uzdravil a hrát bude.

„Totéž se týká i Ardy Turana, i o jeho nasazení teprve rozhodnu. Oba jsou pro náš tým pochopitelně důležitými hráči, ale jsou to jen jména. Mám v kádru další, kteří dobře vědí, co jsou zač a udělají vše proto, abychom uspěli," byl si jistý Simeone, že ani rošády v sestavě jeho plány neohrozí.

„Nevím, jak bude Real hrát a k jaké taktice sáhne, proto jsme se připravovali na různé varianty. Pro nás bude podstatné, abychom našli způsob, jak kontrolovat zápas, jak potřebujeme my," tvrdil.

Jeho starší a zkušenější kolega na lavičce Realu Carlo Ancelotti, který v minulosti už dvakrát Ligu mistrů vyhrál, ovšem předpokládá, že režie finále je předem daná. „Atlético bude spoléhat na rychlé protiútoky, což je styl, který i my ovládáme," připomínal, že i jeho tým je připraven na všechny možné varianty finálové partie.

Ancelottiho priorita

Bude se v ní muset obejít bez distancovaného Alonsa, jemuž UEFA pardon neudělila, nejistý je i start Benzemy, zato hvězdný Cristiano Ronaldo stoprocentně hrát bude. „Jsem v pořádku a nastoupím. A udělám vše proto, aby Real desátou trofej v Lize mistrů získal," nechal se slyšet Ronaldo, který naposledy v dresu Realu nastoupil 7. května, při návratu do své vlasti.

Právě proto, že se finále hraje v Lisabonu a Ronaldo se na hřišti objeví, spoléhá Bílý balet na podporu portugalského publika. „Věřím, že nám na cestě za vítězstvím pomůže," vzýval ostatně sám Ronaldo domácí diváky.

„Už jednou jsem zažíval pocity, kdy jsem Ligu mistrů vyhrál. Bylo to s Manchesterem a patřily k těm nejúžasnějším v mé kariéře i životě. Teď si je chci s Realem zopakovat."

„Od chvíle, co jsem na San Bernabeu přišel, bylo mým cílem vyhrát s Realem podesáté Ligu mistrů. To představovalo prioritu pro mě i celý klub. Teď jsme blízko tomu, aby se proměnila ve skutečnost," přitakával trenér Carlo Ancelotti a v duchu se mu určitě honily reminiscence na semifinále letošního španělského Královského poháru.

V něm totiž jeho Real vyhrát hladce oba zápasy - Atlético porazil 2:0 a 3:0. Zato na ligové scéně mluvila bilance pro městského rivala, neboť Atlético zvítězilo na San Bernabeu a doma pak s Bílým baletem remizovalo.

Kdo vyhraje finále fotbalové Ligy mistrů?
Atlético Madrid
32 %
Real Madrid
68 %
Celkem hlasovalo 9423 čtenářů.

Reklama