Hlavní obsah

Barcelona dotáhla přestup léta! Z Liverpoolu vykoupí za 2,5 miliardy potrestaného Suáreze

Barcelona
Aktualizováno

Megapřestup, o kterém se několik dní šuškalo ve fotbalovém zákulisí, už je realitou. Uruguayský útočník Luis Suárez odchází z Liverpoolu do Barcelony. Katalánský klub o přestupu informoval na svém webu a uruguayský fotbalista na Camp Nou podstoupí příští týden zdravotní prohlídku, po které podepíše pětiletý kontrakt. Přestupovou částku týmy nezveřejnily, podle serveru BBC ale Barcelona za sedmadvacetiletého hráče zaplatí 75 miliónů liber (přes 2,5 miliardy korun).

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Luis Suárez bude v nové sezóně hrát za Barcelonu.

Článek

To vše se odehrává v době, kdy FIFA potvrdila Suárezův trest z MS za kousnutí soupeře. Do fotbalových aktivit by se podle něj měl hráč vrátit až na konci října.

O přestupu se přesto psalo už pár dní jako o takřka hotové věci. "Doufám, že pochopíte, proč jsem udělal tohle rozhodnutí. Liverpool dělal všechno, co mohl, aby mě udržel, ale hrát a žít ve Španělsku, kde žije i rodina mé ženy, je mým celoživotním snem a touhou. Věřím, že jde o správné načasování," sdělil Suárez na internetových stránkách Liverpoolu.

"Chtěli bychom Luisovi poděkovat za jeho přínos a roli, kterou sehrál při pomoci vrátit Ligu mistrů na Anfield. Všichni v Liverpoolu přejeme Luisovi a jeho rodině vše nejlepší do budoucnosti," vyjádřil se anglický klub.

Suárez též uvedl, že se loučí s těžkým srdcem. "Já i moje rodina jsme si klub i město zamilovali. Ale nejvíc jsem si zamiloval úžasné fanoušky. Vždy mě podporovali. My, jako rodina, na to nikdy nezapomeneme, vždycky budeme Liverpoolu fandit."

Trenéru Brendanu Rodgersovi a celém týmu popřál pokračování ve vydařených krocích. "Klub je ve správných rukách a jsem si jistý, že příští sezónu bude znovu úspěšný. Jsem velmi hrdý, že jsem sehrál svou roli v pomoci vrátit Liverpool mezi elitu v Premier League a zvlášť k návratu do Ligy mistrů."

Poslední šance: odvolání k arbitráži

Suáreze Barcelona chtěla už před jeho incidentem na MS. Proti čtyřměsíčnímu zastavení činnosti - nejvyššímu v historii MS - se hráč ještě může odvolat ke sportovní arbitráži (CAS). A podle hráčova právníka se tak v brzké budoucnocti i stane. "Je to naprosto drakonický, totalitní a fašistický trest. Věříme, že se nám může podařit trest zrušit. Spravedlnost si dává na čas, ale přijde," prohlásil Balbi pro španělskou rozhlasovou stanici.

Zatím až do konce října nesmí hrát ani trénovat se spoluhráči a v devíti zápasech si nezahraje za reprezentaci.

Suárez je čtvrtou velkou posilou Barcelony, která v minulé sezóně poprvé po šesti letech skončila bez velké trofeje. Nový trenér Luis Enrique už v létě do mužstva přivedl Němce Marca-Andrého ter Stegena, dalšího brankáře Claudia Brava z Chile a chorvatského záložníka Ivana Rakitiče.

Naopak odešli například španělský středopolař Cesc Fábregas (Chelsea) a chilský útočník Alexis Sánchez (Arsenal). Smlouvu neprodloužila dlouholetá gólmanská jednička Víctor Valdés, obránce a kapitán Carles Puyol ukončil kariéru.

Reklama

Související témata: