Hlavní obsah

Zapomeňte na mou chybu, už jsem se omluvil, vzkazuje Suárez po prvním tréninku s Barcou

Barcelona

Kanibal. Tuhle přezdívku mu po opakovaném kousnutí protihráče už nikdo neodpáře. Luis Suárez je ale také jedním z nejdražších fotbalistů v historii. Jeho nový zaměstnavatel Barcelona zaplatila za přestup z Liverpoolu 75 miliónů liber (asi 2,6 miliardy korun). Sportovní arbitráž CAS sice ve čtvrtek potvrdila čtyřměsíční zákaz ostrého startu pro Uruguayce za prohřešek z MS, o den později mohl alespoň Suárez absolvovat vůbec první trénink s budoucími spoluhráči.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Hříšník Luis Suárez během svého prvního tréninku v dresu Barcelony.

Článek

„Opravdu jsem se moc těšil, až budu moci začít,“ rozplýval se kontroverzní Uruguayec po pátečním dopoledním tréninku Barcy. Přestup Suáreze z anglického Liverpoolu za astronomickou sumu byl totiž sice dotažen už v červenci, kvůli trestu za kousnutí Itala Giorgia Chielliniho na fotbalovém mistrovství světa ale nesměl zatím v Katalánsku trénovat ani se účastnit mediálních a marketingových aktivit slavného klubu.

Ve čtvrtek uspěl u arbitráže alespoň v těchto bodech a v pátek tak konečně mohl vyběhnout na trávník s novými spoluhráči. Po prvním tréninku jako hráč slavné Barcy se pak také rozpovídal směrem k novinářům. A nebyl by to starý známý Suárez, kdyby se nepokusil směrovat veřejné mínění ve svůj prospěch. Podle Uruguaycových slov se zdá, že není na fotbalovém pažitu bezprecedentním agresorem, nýbrž nebohou obětí.

Necítil jsem se vůbec dobře, smutní

„Necítil jsem se z celé situace vůbec dobře. Platím za chybu, kterou jsem udělal a také se za ní omluvil. Už by se na to mělo zapomenout,“ myslí si nejlepší střelec uplynulé sezóny anglické ligy, který byl za kousnutí protihráče potrestán potřetí v kariéře. „Teď musím myslet na budoucnost, kterou je Barcelona, za níž jsem snil jednou hrát,“ dodal.

Bývalý hráč Ajaxu a Liverpoolu může nastoupit v přípravných duelech před novou sezónou, na ostrý start v dresu katalánské chlouby si ale Suárez musí počkat až do konce října. A mohlo by jít o opravdu třaskavý debut, který je pro nevyzpytatelného hráče plný disciplinárních nástrah a pastí - poslední říjnový týden je totiž na programu tradičně velmi vyhrocené El Clásico proti nenáviděnému rivalovi Realu Madrid.

Ke snížení čtyřměsíčního zákazu nastoupit do soutěžního utkání nepomohla ani dřívější Suárezova veřejná omluva pokousanému Chiellinimu. Sám obránce Juventusu Turín přitom označil distanc za přemrštěný, podobně jako například světová hráčská unie FIFPro. „Teď musím počkat, až budu moci opět hrát, setkávat se s fanoušky a cítit, jaké je to nastupovat na Nou Campu,“ prozradil své nejbližší plány.

V pondělí jej nejspíš čeká debut

Barcelona může také konečně představit novou posilu natěšeným ochozům, stane se tak v pondělí před přípravným duelem proti mexickému klubu León, v němž se očekává Suárezův debut v barvách Blaugrany.

Katalánský „víc než klub“ je známý svou velkou silou v zákulisí evropského fotbalu, což pravděpodobně také přispělo ke zmizení podstatné části trestu za kousnutí do těla protihráče.

„Jsem velice vděčný lidem z klubu za to, co pro mě udělali v posledních týdnech a dnech. Postarali se o mě opravdu dobře a já jsem jim velice vděčný za to, že jsem si splnil sen, kterým je hrát za Barcelonu,“ poděkoval vedení katalánského klubu Uruguayec.

Reklama

Související témata: