Hlavní obsah

Barca ještě nedostala gól a vládne La Lize. Září posila Rakitič, playmaker Messi i odchovanci

Hodně slibný start do nového ročníku španělské Primera División prožívají fotbalisté a fanoušci Barcelony. Katalánci mají po čtyřech odehraných zápasech plný počet dvanácti bodů, což je o šest více, než jejich úhlavní rival Real Madrid. Svěřenci trenéra Luise Enriqueho navíc ještě v lize neinkasovali a se skóre 11:0 jsou po Bílém baletu druhým nejproduktivnějším mužstvem La Ligy. Ve velmi dobrém světle se navíc představilo hned několik posil či vlastních odchovanců.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Záložník Barcelony Ivan Rakitič (uprostřed) přijímá gratulace ke svému gólu proti Levante od spoluhráčů (zleva) Pedra, Neymara, Lionela Messiho, Daniho Alvese, Sergia Busquetse a Andrése Iniesty.

Článek
Fotogalerie

Barcelona chtěla v nedělním utkání na hřišti Levante odpovědět na kanonádu Realu Madrid, který o den dříve rozstřílel La Coruňu venku 8:2. A Katalánci prokázali velmi dobrou momentální formu, když na hřišti valencijského celku vyhráli s přehledem 5:0.

„Jsme nadšeni. Začátek sezóny jsme chytli, daří se nám. Koncentrujeme se na naše vlastní výkony a neděláme rozdíl, s jakým hrajeme soupeřem," prohlásil pro list AS jeden ze střelců Ivan Rakitič. Právě výkony chorvatské posily jsou pro celek z Camp Nou velkým příslibem. „Je to velký hráč, výborný v defenzivní i útočné činnosti. A má perfektní střelu," ocenil svůj nákup sportovní ředitel Barcelony Andoni Zubizarreta.

Vítězství katalánského celku režíroval Lionel Messi. Na konci první půle sice zahodil pokutový kop, ale nakonec se jednou zapsal mezi střelce a na další dva góly nahrál jako správný playmaker. „Leo je jedinečný hráč. Spoluhráči se na něj mohou kdykoliv spolehnout. Když má míč, soupeř ani nemá ponětí, zda zakončí, nebo vymyslí geniální přihrávku," liboval si kouč Enrique.

Září Neymar i odchovanci

Mnohem výrazněji než v minulém ročníku na sebe upozorňuje také brazilská hvězda Neymar. Talentovaný útočník tentokrát proháněl zadáky Levante, ve 34. minutě otevřel skóre a nebýt zranění z kraje druhého poločasu, své statistiky ještě rozšířil. „Má vymknutý kotník, ale snad to nebude nic hrozného," věří Enrique. Místo Brazilce poslal do hry devatenáctiletého odchovance Sandra Ramíreze a ten zaznamenal svůj druhý gól v letošní sezóně.

Spolu se stejně starým Munirem El Haddadim či jiným mladíkem Sergim Robertem je Sandro dalším z početného zástupu odchovanců katalánského klubu, který prošel slavnou akademií La Masia. „Dívám se na ně moc rád. Mají tolik talentu, že mi často zamotají hlavu a dlouho váhám, koho z nich vybrat do sestavy. Jen talent nestačí, každý den tvrdě dřou," vyprávěl trenér Luis Enrique pro klubovou televizi.

Kterému týmu nejvíce věříte v bitvě o mistrovský titul?
Barceloně
67,1 %
Realu Madrid
25,9 %
Atlétiku Madrid
3,7 %
Seville
0,8 %
Valencii
1 %
Titul vyhraje jiný tým
1,5 %
Celkem hlasovalo 7060 čtenářů.

Reklama