Hlavní obsah

Soud zastavil řízení proti šéfům Barcelony kvůli Neymarovi

Barcelona

Španělská justice nařídila zastavit řízení proti prezidentovi FC Barcelona Josepu Mariu Bartomeuovi a viceprezidentovi Javieru Fausovi v případě kontroverzního přestupu brazilského fotbalisty Neymara. Soudce dnes uvedl, že v jejich případě nevidí možné provinění proti státní kase.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Neymar se raduje z gólu.

Článek

Úřady začaly podezřívat Barcelonu z daňového úniku poté, co se objevily nesrovnalosti ohledně výše částky, za jakou Neymar loni ze Santosu do Katalánska přišel. Klub nejprve uváděl, že za brazilskou hvězdu zaplatil 57,1 miliónu eur, později se však ukázalo, že to bylo až 86,2 miliónu.

Dnešní rozhodnutí soudu se netýká bývalého prezidenta Barcelony Sandra Rosella, jenž kvůli kauze Neymar odstoupil v lednu z funkce. Podle státního zástupce leží vina z možného daňového úniku na klubu jako celku a právě Rosellovi.

Barcelona v únoru poté, co dosavadní viceprezident Bartomeu nahradil Rosella, zaplatila daňovému úřadu dlužnou částku 13,5 miliónu. Podle médií tak ale učinila především proto, aby se vyhnula vysokému úroku z prodlení, který by ji v případě uznání viny čekal.

Reklama

Související témata: