Hlavní obsah

Ve Španělsku mu říkali kolumbijský Di María. Teď je Mosquera vršovickým Di Maríou pro klokany

Praha

Ve Španělsku mu prý říkali Angel Di María. A dokonce ho i se slavným Argentincem srovnávali, což Johnovi Mosquerovi samozřejmě lichotilo. Už proto, že Di María hrál za Real Madrid, zatímco on za Olimpic Xativa, klub působící u samého dna jedné ze čtyř skupin španělské třetí ligy. I jejich cesty za novým angažmá se diametrálně lišily. Di María zamířil do Manchesteru United, novým působištěm čtyřiadvacetiletého Kolumbijce Mosquery se stal vršovický Ďolíček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Bohemians 1905 Jhon Mosquera v utkání s Českými Budějovicemi.

Článek
Fotogalerie

Zatímco na Argentince Di Maríu  velké chvíle na Old Trafford teprve čekají, pro klokany se stal jejich Mosquera posilou k nezaplacení. Už po deseti odehraných podzimních kolech! Velebí ho, vršovický Di María mu říkají, aplaudují mu vestoje.. Poté, co zařídil penaltu směrující Bohemians k výhře nad Slavií, tuplovaně pak po posledním vítězství nad Českými Budějovicemi, pod které se podepsal vedoucím gólem.

Doporučení dostal od Néstora

„Zlepšuje se od zápasu k zápasu po všech stránkách. Přišel nachystaný a fyzicky dobře připravený, protože trénoval sám, což nebývá u hráčů bez angažmá vesměs zvykem. Zvládl tréninkové dávky, jež jsem mu naordinoval, a navíc na sobě dál pracuje. A tvrdě a dokonce i po trénincích mužstva. Je si totiž vědom rozdílů mezi fyzickým pojetím praktikovaným v Čechách a fotbalem hraným ve Španělsku," kvituje trenér Bohemians Roman Pivarník přístup prvního Kolumbijce, který se na české ligové scéně objevil.

A to Mosquera přišel do Čech jen proto, že se ve Španělsku zcela náhodou potkal s Néstorem působícím v pražské Dukle.

„Doporučil mi, abych do Čech šel. Do Španělska jsem přišel před sedmi lety, ale uchytit se tam v první nebo druhé lize je strašně těžké. Byl jsem cizincem a navíc neměl španělskou národnost, což mně také škodilo," přiznává čtyřiadvacetiletý záložník.

„Dostal jsem na něho výborný tip od známých manažerů, které mám ve Španělsku. Prohlédl jsem si ho nejprve na DVD a videu, pozval ho na přípravu, nechal ho v kádru po tři týdny a pak rozhodl, že v Bohemians zůstane. Hrou a svým pojetím je pro nás přínosem. Je to rychlý fotbalista vhodný i do kombinace, navíc dovede bránit. Teď na něm chci, aby se víc tlačil do koncovky a dával góly, což také plní," kvituje Pivarník výkonnostní vzestup Mosquery.

Pivarník: Na všechno říká yes

Jeden problém však s ním má. Komunikaci. „Neumí jazyk, ani angličtinu neovládá, i když mě ujišťoval, že rozumí. Mluvím na něj anglicky, on tvrdí, že chápe, na všechno odpovídá „Yes, yes", ale nerozumí ničemu. Všechno mu proto raději kreslím na tabuli a vysvětluji u videa. Je zkušený, fotbalově hodně vnímavý, a proto pokyny vnímá. Navíc se chce učit česky, což je také velké plus," chválí rozesmátý trenér klokanů mladého Kolumbijce. "Doufám, že mu podobný přístup vydrží."

„Jediným s kým se domluvím, je Michal Šmíd, který chodíval na hodiny španělštiny. Nemluví sice nijak skvěle, ale hodně mně pomáhá. Trenér mně strategii a taktiku vysvětluje pomocí tabulky, ostatní se snaží, abych je pochopil. Pár českých slov už umím, ale chci víc. Hrozně mi chybí, že si nemohu s ostatními popovídat. Ani na hřišti, ani mimo něj," přiznává Mosquera, který se od druhého kola zabydlel v sestavě klokanů a po posledních zápasech se pro fanoušky zelenobílých barev stal vršovickým Di Maríou.

Reklama

Související témata: