Hlavní obsah

Suárez v El Clásicu zastínil Messiho. Vedl si lépe, než jsem čekal, přiznal Enrique

Madrid

Čtyři měsíce po incidentu na světovém šampionátu v Brazílii nemohl hrát. Až v sobotu se Luis Suárez poprvé - a velmi nečekaně - objevil v základní sestavě Barcelony ve slavném El Clásicu proti Realu Madrid. Katalánci sice ostře sledovaný duel na Santiago Bernabéu prohráli 1:3, avšak jedním z mála hráčů, který v hostujícím dresu snesl přísnější měřítka zápasu, byl právě sedmadvacetiletý Uruguayec.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Luis Suárez z Barcelony (uprostřed) se probíjí mezi Pepém (vlevo) a Sergio Ramosem z Realu Madrid.

Článek
Fotogalerie

Čtyři měsíce jen trénoval, hrát za béčko Barcelony několik bezvýznamných přáteláků. Když ale před dvěma týdny dvakrát nastoupil v uruguayské reprezentaci při jejím přípravném turné na Středním východě, vše napovídalo tomu, že se Suárez chystá na El Clásico.

Trenér Barcelony Luis Enrique před zápasem naznačil, že rodák z města Salto dostane na hřišti Realu možnost, ale že nastoupí v základní sestavě, to čekal málokdo. Už ve čtvrté minutě navíc Suárez parádním centrem našel svého parťáka Neymara, který vstřelil brzký gól Blaugranas.

„Věděl jsem, že je připravený. S jeho výkonem jsem velice spokojený, protože ukázal více, než jsem od něj čekal," tvrdil Enrique po utkání. To nakonec Barcelona prohrála 1:3. „Byl to poměrně vyrovnaný duel, jen jsme se dopustili mnoha chyb. Kdybychom dali na 2:0, hrálo by se nám mnohem lépe," narážel Enrique na neproměněnou tutovku Lionela Messiho, které však na druhé straně předcházela jiná obrovská možnost Benzemy. Francouz v ní trefil břevno a vzápětí i tyčku.

Malý Argentinec se na Bernabéu příliš nepředvedl - své dvě šance spálil a jinak byl spíše utopený v hloubi pole, kde se snažil rozehrávat barcelonské akce. Ani to ale Messimu nešlo. Byli to právě Neymar se Suárezem, kteří nejčastěji zlobili obranu Realu. Kouč Katalánců ale viděl příčiny porážky někde jinde. „Real byl nebezpečnější, vítězství si zasloužil. Naše obrana tentokrát byla prostupnější, než bychom si představovali. A samozřejmě penalta dostala Bílý balet zpátky do zápasu."

Nejistá defenziva a hrubé chyby

Barcelonská defenziva inkasovala v La Lize poprvé od začátku sezóny, po 754 minutách. Nejistý výkon stopera Piquého, který zahrál v 35. minutě ve vápně rukou, potrestal z pokutového kopu Cristiano Ronaldo. „Nevím, jestli to bylo na penaltu. Ruku jsem měl za zády, byl to přirozený pohyb. Možná mě Marcelo trefil záměrně," tvrdil těsně po zápase Piqué.

To však nic nemění na tom, že si Barcelona sama prohrála nadějně rozjeté utkání. Po změně stran se prosadil hlavičkující Pepe a po hodině hry hosté nepochopitelně střídali předtím, než měli rozehrát rohový kop. To je v profesionálním fotbale hodně neobvyklé, taktická chyba tak jde na vrub realizačního týmu Barcy. Po trefě Benzemy už Real svůj náskok bez větších problémů pohlídal.

„Ještě si zápas zanalyzujeme a v klidu se podíváme na to, co se stalo. Porážka nás mrzí, ale Real byl tentokrát lepší. Soupeř potrestal naše chyby, hlavně při druhé i třetí brance, které padly po standardkách. Situace, kdy jsme kopali rohový kop, ale hrubě jsme doplatili na špatnou rozehrávku a následnou ztrátu míče, nás hodně mrzela," měl jasno Enrique.

Který z hvězdné ofenzivní trojice Barcelony hrál proti Realu Madrid nejlépe?
Lionel Messi
6,5 %
Neymar
73,9 %
Luis Suárez
19,6 %
Celkem hlasovalo 3913 čtenářů.

Reklama