Hlavní obsah

Messiho idylka v Barceloně končí. Argentinec naznačil, že možná z Camp Nou odejde

Barcelona

Když bylo Lionelu Messimu pouhých jedenáct let, vzala si Barcelona Argentince pod svá křídla. Převezla ho do Evropy, otevřela mu brány své fotbalové školy a její lékaři Messimu pomohli vyřešit problém s růstem. Na oplátku jeden z nejslavnějších hráčů současnosti sliboval, že na Camp Nou zůstane až do konce své kariéry. Tomuto slibu ale, jak se zdá, nemusí sedmadvacetiletý útočník dostát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lionel Messi už netrvá na tom, že v Barceloně stráví celý svůj fotbalový život.

Článek

„Barcelona je ve formě, když je ve formě Messi. A aby byl Messi ve formě, potřebuje být šťastný," prohlásil v dobách svého působení v Katalánsku trenér Josep Guardiola. A on, společně s tehdejším prezidentem klubu Joanem Laportou, dokázali malého velkého Argentince šťastným učinit. Na Messim byla postavená hra celého týmu v čele s dvorními asistenty Xavim a Iniestou a hra Barcelony bavila celou Evropu.

Od té doby ale uplynulo hodně vody a křivka Messiho radosti ze hry výrazně klesla. V roce 2010 odešel z klubu prezident Laporta, jehož nahradil Sandro Rosell, s nímž si Argentinec nerozuměl tak dobře jako s jeho předchůdcem, a o dva roky později opustil trenérskou lavici Guardiola, který zamířil pozvednout Bayern Mnichov.

Sice ne hned, ale postupně se začal sesouvat systém, na který byl Messi zvyklý, a v němž dokázal třikrát za sebou dosáhnout na Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu planety.

S Enriquem si Messi nesedí

Postupně se totiž přidávaly a i nadále přidávají další osobní katastrofy. Nejlepší parťáci na hřišti Xavi a Iniesta stárnou a na hřišti už nedostávají tolik příležitostí, klub vede trenér Luis Enrique, s nímž si podle zákulisních klevet Messi vůbec nerozumí, a na židli prezidenta klubu se objevilo další jméno, které Messi ne úplně akceptuje - Josep Maria Bartomeu.

„Tlak na Messiho je enormní. Každý, kdo přichází na stadión, očekává, že bude Messi zářit. Ale pro to, aby mohl zářit, potřebuje, aby tým pracoval efektivně," řekla nedávno legenda Barcelony Johan Cruyff. Tím „efektivně" měl dozajista na mysli „hrát na Messiho". Ale to už se na Camp Nou dávno neděje. Kromě postupného odchodu Xaviho s Iniestou totiž klub opustily další dílky do Messiho zavedené mozaiky - Alexis Sánchez a Cesc Fábregas.

A posila, která do Barcelony dorazila, rozhodně nehodlá nosit vodu pro hvězdného Argentince. Sám Neymar totiž přijel do Evropy, aby si ji podmanil. Společně s ním Bartomeu přivedl ještě dalšího vynikajícího útočníka Luise Suáreze a Messi tak postupně ztratil post výjimečného hráče, kolem kterého se všechno točí.

Messiho navíc podle serveru goal.com nepotěšilo ani to, že Barcelona přednostně řešila Neymarův příchod, než aby se zabývala jeho prodloužením smlouvy. Argentinský reprezentant pak navíc musel přihlížet tomu, že mladému Brazilci klub nabídl vylepšení podmínek už po jediném roce stráveném v klubu.

Co bude potom, se uvidí...

Ze všech těchto důvodů se Messi v Barceloně necítí v bavlnce tak jako dřív. „Myslím jen na to, jak mít v Barceloně skvělý rok a na zisky trofejí. Co bude potom, to se uvidí. Vždy jsem říkal, že bych chtěl zůstat, ale věci ne vždy fungují tak, jak byste si přáli," naznačil v rozhovoru pro deník Marca slavný útočník.

A spekulace o jeho odchodu pak přiživil i Messiho agent a otec v jedné osobě Jorge Messi, jenž pro The Sun prohlásil, že pokud by kluby z Premier League chtěly jeho syna získat, musely by si připravit 200 miliónů liber. Později sice dementoval, že by svůj výrok mínil jako pobídku směrem ke klubům v Anglii, aby se o Messiho oficiálně zajímaly, ale ve světle událostí v katalánském celku se nelze podivovat rojícím se spekulacím.

Messi má na Camp Nou smlouvu do roku 2018, v létě se o něj výrazně zajímal pařížský Saint-Germain, jehož nabídka prý i nadále trvá. Z anglických klubů se nejčastěji hovoří o zájmu Manchesteru City, jehož zástupci v minulosti prohlásili: „Vždy jsme dávali najevo, že bychom se zapojili do jakéhokoliv finančního závodu o Messiho podpis".

Měl by Lionel Messi odejít z Barcelony?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 20436 čtenářů.

Reklama

Související témata: