Hlavní obsah

Tragédie! Prohra fotbalu! Španělsko se vzpamatovává z šoku po úmrtí fanouška

Madrid

Španělsko truchlí pro Francisca Romera Taboadu. Třiačtyřicetiletý fanoušek fotbalistů Deportiva La Coruňa v neděli zemřel v Madridu poté, co byl při rvačce obou táborů před ligovým zápasem proti Atlétiku zbit a hozen do řeky Manzanares. „Prohra fotbalu!“ nadepsal svůj komentář k víkendovým násilnostem v metropoli tamní deník AS a další španělský list Marca se přidal: „Tragédie!“

Řádění fanoušků ve Španělsku

 
Článek

Taboada, otec dvou dětí, utrpěl srdeční zástavu, vážné zranění hlavy a po zhruba půlhodinovém pobytu v ledové vodě byl silně podchlazen. I když jej přivolaní hasiči vytáhli a lékaři mu obnovili životní funkce, po pár hodinách v nemocnici následkům zranění podlehl.

Utkání začalo v poledne, již o tři hodiny dříve se však oba tábory střetly nedaleko stadiónu Vicenta Calderóna. Hned po příjezdu autobusů s hostujícími fanoušky na ně zaútočily skupinky domácích „Ultras" vybavených noži a kovovými tyčemi, vzduchem létaly pěsti, láhve i kameny.

Do potyček se zapojilo na dvě stě lidí. Bilance? Vedle Taboadovy smrti utrpěl další tucet lidí zranění, včetně policistky, která má zlomenou ruku. Čtyřiadvacet nejagresivnějších výtečníků policie zatkla.

Přes události s tragickým následkem se utkání odehrálo a Atlético vyhrálo 2:0. Domácí klub incident fanoušků odsoudil. „Je potřeba společně proti násilí bojovat," uvedlo Atlético v prohlášení. Španělská média v této souvislosti připomněla, že od roku 1982 přišlo v zemi o život při násilnostech fotbalových rowdies 11 lidí.

Fanoušci aktuálního španělského mistra patří na Pyrenejském poloostrově k nejdivočejším, jejich radikální křídlo „Frente Atlético" má údajně napojení na pravicové extrémisty. Díl viny na úmrtí Taboady, jenž byl členem levicového uskupení „Riazor Blues", přisuzují ve Španělsku i policii. Ta navzdory uvedeným skutečnostem vyhodnotila partii jako „utkání s nízkým rizikem," mimo jiné prý i proto, že žádné znepokojivé náznaky chystaného konfliktu neobjevila před zápasem ani v diskusních fórech na sociálních sítích.

Reklama

Související témata: