Hlavní obsah

Real získal zázračného Nora. Udělá z něj nejbohatšího juniora na světě

Madrid

Královský klub, královské podmínky. Vedení madridského Realu je připraveno učinit z norského středopolaře Martina Ödegaarda nejbohatšího šestnáctiletého fotbalistu světa. Bílý balet získal zázračný talent, o který měly zájem také Barcelona, Arsenal, Liverpool či Bayern Mnichov. Ödegaard by měl v novém angažmá pobírat týdně 80 tisíc liber, což je v přepočtu téměř 3 milióny korun...

Zázračný norský mladík

 
Článek

Celé jmění za mladého kluka... Real Madrid podle španělských médií zaplatil Strömsgodsetu za šestnáctiletého záložníka tři milióny eur (84 miliónů korun) a podepsal s ním šestiletou smlouvu.

"Je to pocta a splněný sen přestoupit do nejlepšího klubu světa. Real Madrid jsem zvolil proto, že zde budu mít ty nejlepší podmínky pro sportovní i lidský vývoj. Už teď se tady cítím jako doma," řekl Martin Ödegaard způsobně při oficiální prezentaci. "Necítím žádný tlak, ale bude to jiné než v Strömsgodsetu nebo když jsem za Real hrál dřív na počítači," usmál se mladý ofenzivní záložník.

Rekordman v lize i norské reprezentaci

Loni v dubnu se Ödegaard stal v 15 letech a 117 dnech nejmladším fotbalistou, který si zahrál v norské lize. V Strömsgodsetu si ve 23 zápasech připsal pět gólů a sedm asistencí a měl smlouvu do konce tohoto roku. Rodák z Drammenu už třikrát nastoupil i za národní tým. Debut si odbyl loni v srpnu v přípravě proti Spojeným arabským emirátům a stal se nejmladším norským reprezentantem v historii.

Očekává se, že Ödegaard bude v Madridu trénovat s A-týmem, ale většinu zápasů odehraje za třetiligovou rezervu vedenou slavným Zinedinem Zidanem. "Pokud ho bude chtít trenér Carlo Ancelotti v prvním mužstvu, nebude to problém. S áčkem také absolvuje předsezónní přípravu," přiblížil ředitel Realu Emilio Butragueňo.

Jak Češi naloží s Černým?

Zázračný Nor je hozenou rukavicí také pro český fotbal. Talentovaný Václav Černý nakukuje v sedmnácti letech do áčka Ajaxu Amsterdam a uvažuje se o něm pro letní mistrovství Evropy týmů do 21 let. Škarohlídi však tvrdí, že je na to příliš mladý.

„Ale proč!? Jinde věkové předsudky nemají. Když Norové vezmou 16letého kluka do reprezentačního áčka, proč by 17letý Černý nemohl hrát za jedenadvacítku?! Mladých hráčů s velkým potenciálem máme víc, ale pro jejich posunutí do vyšších kategorií to vždy chce vybrat správný čas a dobu," poukazuje hráčův agent David Nehoda.

Reklama

Související témata: