Hlavní obsah

Chystanou stávku španělských fotbalistů v lize zakázal soud

Madrid

Poslední dvě kola španělské fotbalové ligy se dohrají podle původních plánů poté, co soud zamítl stávku, kterou od soboty naplánovala hráčská unie (AFE). Té se nelíbí nový zákon o regulaci příjmů z vysílacích práv a přerušení všech soutěží chystala s podporou domácí fotbalové federace (RFEF).

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Fotbalisté Barcelony, ilustrační foto.

Článek

Vedení fotbalové ligy (LFP) se proto obrátilo na soud a ten mu dal zapravdu. Stávka by podle rozhodnutí soudu narušila uzavření mistrovské soutěže a vedla k "vážnému organizačnímu chaosu". Případná stávka se měla vedle posledních dvou kol ligových soutěží dotknout i finále Španělského poháru.

V první lize vede Barcelona o čtyři body před Realem Madrid a v neděli si může zajistit titul, pokud vyhraje duel s Atléticem Madrid.

Hráčské unii a fotbalové federaci se mimo jiné nelíbilo, že má mít z prodeje televizních práv podíl jen 4,55 procenta a ztratí část svého vlivu. Zákon, který byl schválen za začátku května, zavádí centrální rozdělování peněz z vysílacích práv. Platit má od sezony 2016/17. Federace kritizuje také fakt, že část peněz půjde na činnosti, které nesouvisejí s fotbalem.

Reklama

Související témata: