Hlavní obsah

Jakápak úcta k legendě. Casillas zažil v Realu peklo, stěžují si rodiče

Madrid

Ostrý kontrast dvou španělských velkoklubů! Zatímco v Barceloně se před několika týdny loučili s klubovou ikonou Xavim fanoušci na vyprodaném Camp Nou, brankář a odchovanec Realu Madrid Iker Casillas opouští Santiago Bernabéu se slzami v očích. O jeho sporech s klubovým prezidentem Florentinem Pérezem se nějakou dobu vědělo, v posledních dnech ale vyostřily natolik, že se čtyřiatřicetiletý gólman rozhodl pro přestup do Porta.

Nejlepší zákroky Ikera Casillase

 
Článek

Casillas přišel do královského klubu v roce 1990 ve svých devíti letech. Tehdy ještě sám netušil, jak skvělou klubovou i reprezentační kariéru má před sebou, avšak nevěděl ani o zášti, která ho v posledních dnech a týdnech potkala.

„Real mi dal hodně. Ale přestal jsem sem patřit, a to ze dvou důvodů: Porto mi dalo novou iluzi, novou šanci, a když jsem poznal jejich náklonnost, rozhodl jsem se výzvu přijmout," vykládal zkušený gólman na nedělní tiskové konferenci v útrobách madridského stadiónu. Na Casillasův apel se tiskovky nezúčastnil žádný z funkcionářů Bílého baletu, novináři ani nemohli pokládat otázky.

Celá akce tak zabrala necelých deset minut. „Jenže mně to přijde dlouhé jako hodina," soukal ze sebe Casillas. Během monologu se několikrát rozplakal. Bylo patrné, jak moc mu nedůstojný konec v Realu vadí. „Přijde mi to jako včera, když jsem poprvé navlékl dres Bílého baletu. Klub mně dal všechno, nikdy na to nezapomenu. Naučil jsem se plno věcí a vděčím všem lidem, kteří mi v tom pomáhali," uvedl ve svém prohlášení.

„Nechci, aby na mě lidé a fanoušci vzpomínali jako na dobrého, nebo špatného brankáře. Snad si mě budou pamatovat jako dobrého člověka," dodal hráč, který s Realem vyhrál pět ligových titulů a slavil i tři triumfy v Lize mistrů.

Prezident Realu dlouho toužil po Buffonovi

Casillasovi rodiče José Luis a Mari Carmen v nedělním vydání deníku El Mundo zkritizovali prezidenta Realu Florentina Péreze.

Podle jejich slov se snažil Casillase z klubu vyhnat poprvé už před pěti lety. „Byl to spratek. Dlouhodobě se k Ikerovi choval jinak než k ostatním hvězdám. Snažil se ho vyštvat už po MS v Jihoafrické republice, vždycky chtěl do Realu přivést Buffona. Byl tou myšlenkou posedlý," uvedla matka čtyřiatřicetiletého brankáře.

„Iker v Realu už delší dobu trpěl, bylo to pro něj peklo. Chtěl tu ukončit kariéru, ale nebylo mu to umožněno," stěžovali si Casillasovi rodiče.

Oba zároveň projevili nespokojenost s tím, že jejich syn odchází do Porta. „To je jako kdyby šel do nižší španělské ligy. Mistr světa by neměl končit v Portu, zasloužil by si Manchester United nebo PSG. Ale nemohl jít, kam chtěl, protože v Realu už jednou udělali tu chybu, že pustili Moratu do Juventusu, a tak nechtěli znovu posilovat hlavní konkurenty," dodal José Luis.

Pérez se brání

Kvůli Casillasově odchodu protestovali proti klubovému prezidentovi Pérezovi fanoušci Realu. Několik stovek fotbalových příznivců na oficiální rozlučce dlouholetého gólmana a kapitána vyzývalo šéfa Bílého baletu k rezignaci.

Pérez však odmítl, že by on nebo někdo jiný ve španělském velkoklubu zkušeného brankáře tlačil k přestupu a také zdůraznil, že oficiální rozlučka byla plánovaná. "Nikdo v Realu Madrid ho nenutil odcházet, bylo to jeho přání. Když přišla nabídka z Porta, tak nám řekl, abychom ji zvážili a to jsme také udělali," namítl Pérez.

"Chtěl jsem, aby ukončil kariéru v Realu Madrid. Iker je naší legendou, nejlepším brankářem klubu i v celém Španělsku. Je nenahraditelný," uvedl osmašedesátiletý funkcionář. Real Casillasovi v budoucnu uspořádá rozlučku i na hřišti, zřejmě právě proti jeho novému zaměstnavateli Portu.

Reklama

Související témata: