Hlavní obsah

Ter Stegen v Barceloně čelí kritice, v šesti zápasech dostal patnáct gólů

Barcelona

Fotbalisté Barcelony v minulé sezóně vyhráli Ligu mistrů, španělskou nejvyšší soutěži i domácí pohár, ale vstup do nového ročníku se jim příliš nevydařil. Velké kritice čelí zejména aktuální brankářská jednička Marc-André ter Stegen, který nastoupil do šesti soutěžních zápasů a dostal v nich 15 branek. Trenér Katalánců Luis Enrique se však třiadvacetiletého německého gólmana zastal s vysvětlením, že za inkasované branky může celý tým.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Útočník Celty Vigo John Guidetti (vpravo) střílí gól barcelonskému brankáři Ter Stegenovi.

Článek

Ter Stegen v uplynulém ročníku chytal pouze v pohárech, zatímco ve španělské lize pravidelně nastupoval Claudio Bravo. Zkušenější Chilan se však na začátku září zranil, a tak pozici jedničky naplno zaujal bývalý brankář Mönchengladbachu. Ten ale zatím příliš nezáří a například v úvodním zápase skupiny Ligy mistrů s AS Řím (1:1) ho obránce Alessandro Florenzi zostudil gólem takřka z poloviny hřiště. Chyby a nejisté zákroky ale předvedl i v dalších utkáních.

Naposledy Ter Stegen chytal při středeční ligové porážce 1:4 s Celtou Vigo a bylo to už potřetí v sezoně, kdy byl v jednom utkání překonán čtyřikrát. Stejný "příděl" dostal barcelonský gólman od Sevilly v Superpoháru UEFA a od Bilbaa ve španělském Superpoháru. Ter Stegen tak v šesti zápasech dostal pouze o gól méně než ve všech 21 duelech minulého ročníku. Čisté konto německý reprezentant neudržel už osmkrát za sebou, ale v sobotu proti nováčkovi Las Palmas bude pravděpodobně mít další šanci.

"Já nevím, co jste řekli nebo napsali, takže nemůžu komentovat žádnou kritiku. Ta je však přirozenou součástí DNA profesionálního fotbalisty a brankář má velmi unikátní pozici. Jasně vidíte, jestli týmu pomohl, nebo ne," uvedl na dnešní tiskové konferenci kouč Enrique.

Za obdržené góly ale podle něj nemohou pouze brankáři. "Je to zodpovědnost celého mužstva, není to jen chyba Brava, Ter Stegena nebo Jordiho Masipa," upozornil Enrique. "Musíme se zlepšit v defenzivě, ale není to jenom na brankáři a obráncích. Pokud chceme být šampiony, musíme hrát lépe ve všech oblastech. Porážka s Celtou byla dobrá lekce, která nám připomene, jak těžké je vyhrávat zápasy a tituly," dodal bývalý španělský reprezentant.

Reklama

Související témata: