Hlavní obsah

Barcelona dostala další pokutu od UEFA za katalánské vlajky

Madrid

Fotbalová Barcelona dostala podruhé během necelého půlroku pokutu od UEFA za to, že její fanoušci během utkání Ligy mistrů mávali vlajkami symbolizujícími snahu o nezávislost Katalánska na Španělsku. Klub s pokutou 40 000 eur nesouhlasí a bude se proti ní odvolávat, klidně až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Seperatistické vlajky Esteladas nad hlavami příznivců nezávislého Katalánska.

Článek

UEFA Barcelonu poprvé potrestala za separatistické vlajky zvané Esteladas v hledišti po finále Ligy mistrů v Berlíně a nařídila vítězi soutěže zaplatit 30 000 eur. Poté, co se tyto vlajky s červenými a žlutými pruhy a hvězdou objevily na Camp Nou opět v zářijovém duelu LM proti Leverkusenu, dostali španělští mistři pokutu ještě o 10 000 eur vyšší.

Viceprezident Barcelony Jordi Mestre uvedl, že klub bude bojovat proti sankci všemi dostupnými právními prostředky. "Odvoláme se k UEFA, ke sportovní arbitráži (CAS), případně k civilním švýcarským soudům, a pokud to bude nutné, půjdeme až do Štrasburku," řekl Mestre před dnešním zápasem Ligy mistrů proti BATE Borisov.

"Budeme i nadále hájit zájmy klubu a uvidíme, co z toho vzejde. Zatím z toho ale nemáme vůbec radost. Nechceme s UEFA válčit, ale nikdy nedovolíme, aby byla lidem omezena svoboda projevu," řekl Mestre.

Velká část fanoušků Barcelony, jejíž motto je "víc než klub", se dlouhodobě rekrutuje z příznivců nezávislosti Katalánska na Španělsku. K hlasitým stoupencům idey samostatného Katalánska patří například i nejúspěšnější trenér v dějinách klubu Pep Guardiola.

Reklama

Související témata: