Hlavní obsah

Památný zápas, připomínal kouč Barcelony, že jde o třetí nejvyšší výhru v El Clásicu

Pochopitelně že sobotní čtyřgólová výhra Barcelony na madridském Santiago Bernabéu vejde do historie rivalských klání Realu s katalánským klubem. Však to také hostující trenér Luis Enrique neopomněl v sobotní noci okamžitě připomenout. „Památný zápas, který se zapíše do naší klubové historie,“ upozorňoval, že jde o třetí nejvyšší vítězství Barcelony v El Clásicu na soupeřově stadiónu.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Fotbalisté Barcelony se radují z vítězství v El Clásiku. Zleva Jordi Alba, Claudio Bravo, Luis Suárez a Lionel Messi.

Článek
Fotogalerie

Výhra Barcelony vůbec nejvyšším rozdílem se zrodila před jednačtyřiceti lety, kdy tým vedený holandským trenérským mágem Rinusem Michelsem a s hvězdným Johanem Cruyffem v sestavě pokořil Bílý balet v jeho chrámu 5:0.

Nejčernější den v historii El Clásica připomněl Realu duel před šesti lety, kdy barcelonské mužstvo s Pepem Guardiolou na trenérské lavičce vyhrálo na Santiago Bernabéu 6:2. Sobotní utkání představovalo podobnou potupu.

Real nebyl odevzdaný, odmátal Enrique

„Nebylo to o špatném Realu, ale o našem dobrém výkonu. Neviděl jsem odevzdaného protivníka," odmítl trenér Barcelony Luis Enrique, že by domácí měli mimořádně špatný den a Barceloně vysokou výhru doslova vnutil.

„Měli jsme navrch, protože jsme hráli ve vyšším tempu než domácí a podali komplexní výkon ve všech řadách. Měli jsme míč pod kontrolou, hráli soustředěně, Real jsme nepouštěli do šancí a sami byli velice efektivní," připomínal nadvládu, kterou jeho svěřenci v El Clásicu měli.

A to přesto, že argentinská modla Messi se na trávníku objevila až v závěrečné půlhodině. „Bylo snadné poslat ho na hřiště, když jsme vedli tříbrankovým rozdílem. A i pro Lea to bylo mnohem jednodušší," vysvětloval Enrique, že s Messiho návratem po zranění kolena trvajícím pomalu dva měsíce neměl problém. Messi samozřejmě také ne, neboť si okamžitě připsal asistenci u čtvrtého gólu.

Obraz španělského fotbalu se změnil

„Jeho přítomnost, stejně jako přítomnost Rakitiče nás hodně posiluje. Ještě před pár lety bylo těžké nastupovat na Santiago Bernabéu s tím, že tady chceme vyhrát, v současnosti jsme však my, stejně jako naši fanoušci plni optimismu v každém zápase. Jsem šťastný, že jsem historickou výhru zažil přímo na trávníku," rozplýval se barcelonský záložník Sergio Busquets.

„Obraz španělského fotbalu se změnil, protože teď už nemáme z Realu žádný strach. Šestibodový náskok, který v tabulce máme, to ostatně dokazuje."

Trenér Enrique ovšem i po vysokém vítězství a navzdory zmiňovanému náskoku zůstává realistou.

„Real se určitě nevzdá. Má skvělý tým, jeden z nejlepších v Evropě, navíc liga bude ještě hodně dlouhá. Ale na naší cestě za obhajobou titulu bylo vítězství v Madridu nesmírně důležité."

Reklama

Související témata: