Hlavní obsah

Benítezovy dny v Realu jsou sečteny! Bílý balet přebírá Zidane

Aktualizováno

Vedení fotbalového Realu Madrid po nedělní remíze 2:2 ve Valencii definitivně ztratilo trpělivost a po neuspokojivých výsledcích odvolalo z funkce trenéra Rafaela Beníteze. Prezident španělského velkoklubu Florentino Pérez to oznámil na pondělní tiskové konferenci. Benítezovým nástupcem se stal bývalý slavný záložník, mistr světa z roku 1998 a dosavadní kouč rezervního týmu Francouz Zinédine Zidane.

Zinédie Zidane po nástupu do funkce trenéra Realu Madrid Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

O Benítezově odvolání se spekulovalo už delší dobu. Po listopadovém domácím debaklu v El Clásiku s rivalem z Barcelony (0:4) ho fanoušci máváním bílými kapesníky vyzývali k odchodu. Tlak tehdy ještě ustál, nedělní duel 18. kola La Ligy na hřišti Valencie však byl pro španělského kouče derniérou. Real bez vyloučeného Kovačiče neudržel na Estadio Mestalla vedení a nakonec se musel smířit s remízou 2:2. Jeho manko na čelo tabulky se tak opět zvýšilo.

Na vedoucí Atlético ztrácí Bílý balet čtyři body, na Barcelonu jen dva, katalánský celek však má o zápas méně. Vedení Realu se proto v pondělí rozhodlo pro Benítezovo odvolání, které potvrdilo na večerní tiskové konferenci, kde zároveň oznámilo, že tým přebírá jeho někdejší hvězda a dosavadní trenér třetiligové Castilly Zidane.

Třiačtyřicetiletý Zidane působil na Santiago Bernabéu pět let jako hráč a pomohl mu mimo jiné k triumfu v Lize mistrů v roce 2002. V madridském klubu pak v roce 2006 ukončil svou bohatou hráčskou kariéru.

Majitel Zlatého míče byl jedním z kandidátů na trenérský post v Realu už loni v létě poté, co byl odvolán Carlo Ancelotti. Představenstvo klubu ale dalo tenkrát přednost zkušenějšímu Benítezovi.

Čtrnáctý kouč Realu za posledních 13 let

"Uvidíme, co se stane v budoucnosti. Najali jiného trenéra, protože mysleli, že ještě pro mě není ten správný moment. Ale netrápí mě to," řekl tehdy Zidane pro Radio Monte Carlo. Teď však přišel jeho čas!

"Děkuji klubu a prezidentovi Realu, že mi dal příležitost vést tento tým. Real je nejlepší klub na světě s nejlepší fanouškovskou základnou," řekl na pondělní tiskové konferenci Zidane. "Je to pro mě emotivní den, dokonce ještě emotivnější než ten, kdy jsem podepsal s Realem smlouvu jako hráč," doplnil.

Benítez má za sebou řadu trenérských úspěchů. S Valencií dvakrát vyhrál španělskou ligu (2002, 2004) i Pohár UEFA (2004), s Liverpoolem triumfoval v Champions League (2005) a před necelými třemi lety dovedl Chelsea k prvenství v Evropské lize. V Realu však vydržel jen sedm měsíců, ačkoliv s ním uzavřel kontrakt až do roku 2018. Vedle neuspokojivých výsledků měl Benítez údajně špatné vztahy i s některými hvězdami mužstva včetně ikony týmu Cristiana Ronalda.

Zidane se stal čtrnáctým trenérem Realu za posledních třináct let. Premiéra na lavičce Bílého baletu ho čeká v sobotu večer v domácím ligovém střetnutí proti La Coruni.

Dovede Zinédine Zidane fotbalisty Realu v této sezóně k ligovému titulu?
Ano
29,2 %
Ne
70,8 %
Celkem hlasovalo 11297 čtenářů.

Reklama

Související témata: