Hlavní obsah

Messi a Suárez připomněli slavnou Cruijffovu penaltu. Barcelona je 30 duelů bez porážky

Barcelona

Fotbalisté Barcelony dál s přehledem kralují La Lize. Katalánci v neděli na Camp Nou smetli Celtu Vigo 6:1 a kromě třicátého duelu bez porážky zaujali i netradičně provedenou penaltou. Lionel Messi místo střely překvapivě nahrál zakončujícímu Luisi Suárezovi. Podobný kousek už v osmdesátých letech minulého století předvedl bývalý slavný hráč a trenér Katalánců Johan Cruijff.

Foto: Albert Gea, Reuters

Fotbalisté Barcelony Luis Suárez (vlevo) a Lionel Messi oslavují gól proti Celtě Vigo.

Článek
Fotogalerie

Poslední zaváhání si svěřenci Luise Enriqueho připsali 3. října v ligovém utkání v Seville, kde prohráli 1:2. Od té doby Barcelona jen šestkrát remizovala, zbývající zápasy pokaždé vyhrála. Herní pohoda se odráží i na formě elitní útočné trojice Neymar - Messi - Suárez. Poslední dva jmenovaní si proti Vigu dokonce dovolili nezvyklé exekuce pokutového kopu.

Lionel Messi, který mohl za stavu 3:1 vstřelit svůj 300. gól v La Lize, se postavil ke značce pokutového kopu, ale míč nečekaně přistrčil doprava na spoluhráče Suáreze, který snadno skóroval do odkryté branky a dovršil hattrick. Uruguaycova trefa byla hodně sporná, jelikož se pohyboval na hraně pokutového území těsně předtím, než Messi rozehrál penaltu.

Podobnou penaltovou spolupráci předvedli Johan Cruijff a Jesper Olsen v roce 1982 za Ajax Amsterdam. O chystané fintě zřejmě vědělo jen několik fotbalistů Barcelony a v pozici střelce prý místo Suáreze měl být třetí hvězdný útočník Neymar. „Bylo to nacvičené a původně jsem měl zakončovat já, ale Luis byl rychlejší. Nejdůležitější je, že to vyšlo," řekl Brazilec Neymar.

„Já o penaltě nic nevěděl. Není běžné nahrávat, ale Leo vždycky vymýšlí nové věci a tohle bylo skvělé," konstatoval obránce Jordi Alba. „Neviděl jsem je to zkoušet na tréninku, ale jsem přesvědčen, že to měli naplánované. Podle mě ta penalta nebyla neuctivá, my se jako první snažíme respektovat soupeře a jeho hru," doplnil kapitán Andrés Iniesta.

Barcelona baví fanoušky

Riskantní standardní situace se líbila i kouči úřadujícího mistra Enriquemu. „Takhle zahraná penalta je legitimní a všichni pamatujeme na tu Cruijffovu. Já sám bych si na ni netroufl, protože bych určitě upadl. Spustí to velkou debatu, někomu se to líbit bude a někomu ne," prohlásil Enrique.

„My se vedle získávání trofejí také snažíme bavit fanoušky a stylově vyhrávat," přidal bývalý španělský reprezentant, jehož svěřenci vedou tabulku o tři body před Atlétikem Madrid a navíc mají zápas k dobru.

Reklama

Související témata: