Hlavní obsah

Vybledlá La Roja, bez identity. Soupeř Česka na EURO je pod palbou kritiky

Kluž/Madrid

Fotbalisté Španělska zahájili letošní kalendářní ročník dvěma zápasy, v nichž překvapivě ani jednou nevyhráli. Výběr La Furia Roja je doma pod palbou kritiky a to nejen kvůli dvěma remízám v Itálii a Rumunsku - fanouškům i novinářům totiž leží v žaludku bídné výkony. Svěřenci trenéra Del Bosqueho jsou prvním soupeřem české reprezentace na letním mistrovství Evropy ve Francii.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Španělský trenér Vicente del Bosque nemohl být s výkonem svých svěřenců v Kluži spokojený.

Článek
Fotogalerie

V táboře českého týmu zavládlo po čtvrteční prohře 0:1 se Skotskem zklamání a obdobně jsou na tom na Pyrenejském poloostrově. Remíza 1:1 v Udine s domácími Italy byla ještě akceptovatelná, další, tentokrát bezbrankovou plichtu v Rumunsku už ale úřadujícím mistrům Evropy hodně předhazují.

Do startu ME zbývá zhruba 11 týdnů a v nejčtenějších španělských denících i webech se hojně objevuje jediné: Máme na tom, abychom na EURO obhájili titul? „Vybledlá Roja," napsal server listu Marca bezprostředně po remíze v Kluži. Tam sice Španělé nastoupili v kombinované sestavě, i v té ale dříve soupeře ničili... „Slabý pohyb, zoufalé kombinace a žádná převaha," shrnul deník někdejší španělské devizy, které se v Rumunsku totálně vytratili.

Španělé sice v neděli nastoupili bez tradičních opor Iniesty, De Gey, Ramose, Busquets či Pedra, ale jejich náhradníci Silva, Isco, Fábregas a Aduriz vůbec nepřesvědčili. „Nejsem šťastný. Chybělo nám úplně všechno. Ani některá střídání změnu nepřinesla," povzdechl si zkušený trenér Vicente del Bosque. „Tým bez identity. Vždyť největší šance měli naši stopeři," přidal se kriticky list AS.

Rekordman Casillas

„Žádná autorita, žádný mistr. Španělsko s náhradníky hrálo bez motivace, bez jakékoliv touhy porazit podřadného soupeře," všiml si list El Mundo. „Pro hráče, kteří jsou ve většině žrouti titulů, dopadl test neslavně," dodal španělský list. „Do EURO se musíme rapidně zlepšit. Zároveň se ukazuje, že hráči jako Iniesta, Busquets nebo Ramos jsou nepostradatelní," uvedla Marca.

Jediná „radost", kterou se výběr La Furia Roja mohl po duelu v Kluži pochlubit, stála v brance. Gólman Iker Casillas nastoupil ke svému 166. reprezentačnímu zápasu a vyrovnal evropský rekord Lotyše Vitalijse Astafjevse.

„Čím víc se blíží konec mé kariéry, tím víc mě to těší. Zažil jsem za ta léta v brance hodně dobrých i špatných chvil. Užívám si tady každý den a dělám všechno proto, abych se v týmu udržel. Nikdy nevíte, kdy přijde poslední zápas," uvedl čtyřiatřicetiletý gólman Porta.

Španělé se na ME ve Francii utkají jako první právě s Českou republikou. Duel hostí 13. června stadión v Toulouse.

Reklama