Hlavní obsah

Real je v El Clásicu bez šance. Ronaldo? Takové má Barcelona hned tři, tvrdí mistr světa a Evropy

Barcelona/Praha

Nevěří Bílému baletu, i když sám jeho dres v minulosti oblékal a tři roky za madridský Real hrál. „Jenže teď nemá mužstvo, které by mohlo Barceloně konkurovat. Možná proto, že hra Realu je příliš zaměřena na Cristiana Ronalda. Takové má ale Barcelona hned tři,“ domnívá se německý internacionál Paul Breitner před dalším dílem El Clásica, které je na pořadu v sobotu večer (20.30) na barcelonském Camp Nou.

Foto: Juan Medina, Reuters

Cristiano Ronaldo jásá, i když ví, že v El Clásicu bude mít proti sobě hned tři hvězdné útočníky Barcelony.

Článek

Listopadové klání obou nesmiřitelných rivalů skončilo v Madridu neskonalou blamáží Realu. Prohrál před svými fanoušky potupně 0:4, což posléze vedlo k tomu, že kouč Rafael Benítez musel skončit.

Listopadová potupa byla spravedlivá

„Ale to nebylo jen o něm, ale především o rozdílu ve fotbalových kvalitách obou týmů, který je momentálně evidentní," nechal se slyšet německý mistr světa a Evropy Paul Breitner v rozhovoru pro Omnisport.

„Barcelona má před Realem obrovský náskok především v tom, že má v mužstvu hráče jako Ronaldo hned tři. Messiho, Suáreze a Neymara," připomněl, že hvězdné trio nastřílelo v této sezóně v lize, španělském Královském poháru a Champions League už 107 gólů. Právě díky jejich výkonům a mimořádné produktivitě Barcelona už v 39 zápasech po sobě nepoznala, co to je prohra. A těžko ji zažije v nastávajícím El Clásicu.

Osamocený Ronaldo se barcelonské trojici nemůže pochopitelně rovnat, i když dal v 38 utkáních už 41 branek. I proto onen tolikrát citovaný Ronaldův povzdech, že kdyby všichni jeho spoluhráči podávali stejné výkony, vedl by ligu Real a nikoli Barcelona.

„A nikoli o deset, jako je tomu teď, ale o třicet bodů. Jenže mít v mužstvu deset Ronaldů není možné, stejně jako v něm nemůžete mít deset fotbalistů jako je Messi. To je prostě nemyslitelné, neboť něco takového by nefungovalo," argumentuje Breitner, který hrál na Santiago Bernabéu v letech 1974 až 1977.

Eliminovat hvězdné trio je těžší

„Ona je problematická i hra na Ronalda, protože ve své podstatě Real paralyzuje. Každý hráč hledá dříve či později jeho, aby ho zapojil do hry, protože je zaručeným střelcem. A je jedno, zda jde o obránce, záložníka nebo útočníka, pokaždé je to stejné. Pro soupeře je pak jednodušší a snazší eliminovat Ronalda a tím celý Real," upozorňuje Breitner.

„S Barcelonou to má protivník mnohem složitější," je přesvědčený německý internacionál, který získal s Realem dva mistrovské tituly, že jeho Bílý balet na katalánského rivala ani v sobotním večeru mít nebude a boj o titul už nezdramatizuje.

Osm kol před koncem ligy figuruje Real v tabulce na třetí příčce, přičemž na vedoucí Barcelonu ztrácí propastných deset bodů.

„Situace je o to horší, že při takovém rozdílu ji nemáte ve svých rukou a nemůžete ji ovlivnit. Největší chybou by ale bylo lhát sám sobě a všechno svádět jen na smůlu. Je třeba zjistit, kde došlo k chybám a napravit je. A všemi prostředky, protože od mých časů se na rivalitě mezi Realem a Barcelonou nic nezměnilo," apeloval Breitner na vedení Realu i trenéra Zidana, který mužstvo převzal v lednu a v dosavadních čtrnácti zápasech ho dovedl k jedenácti vítězstvím.

Jak skončí sobotní El Clásico?
Vyhraje Barcelona
61,9 %
Skončí remízou
5,3 %
Vyhraje Real Madrid
32,8 %
Celkem hlasovalo 7866 čtenářů.

Reklama