Hlavní obsah

Bavoři vzali tradiční obleky a jásali, ale škraloup zůstal. Žádné dojetí! Končí manželství z rozumu

Mnichov

Titul fotbalisté Bayernu pojistili už předminulý týden v Ingolstadtu, na tradiční oslavu na domácí půdě před vlastním fanoušky ale pochopitelně také muselo dojít, a to po utkání s Hannoverem (3:1) v posledním víkendovém kole. Ale nepanovala přitom bezbřehá radost. Před zhruba desítkou tisíc fandů defilovali hráči Bayernu na radničním balkóně. Temný stín stále ještě čerstvého nezdaru v semifinále LM nad týmem Pepa Guardioly zůstával. Na vytoužený treble ve své poslední sezóně v Německu katalánský kouč nedosáhl.

Oslavy Bayernu Mnichov.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

"Chtěli jsme překonat rekord, stát se německými šampióny čtyřikrát za sebou. A to jsme dokázali," snažil se hodit za hlavu evropský předčasný konec kapitán týmu Philipp Lahm a obracel se k fandům. I někteří z nich naznačovali, že na sklonku soutěžního ročníku mají dobré pocity.

Ale média si všímají i jiných momentů. I toho, že loučení Guardioly s Bayernem rozhodně není nijak dojemné. Žádné srdceryvné scény. Žádný monumentální oslavný řev příznivců jako v roce 2013, kdy končil Jupp Heynckes. Guardiola se dočkal jen krátkého aplausu, srovnávají německá média. Rutinní oslava i loučení, nic dojemného, všímá si server Kicker.de.

Sezóna Bayernu
Získal čtvrtý titul v řadě, to se ještě nikomu v Německu nepovedlo
Celkově v Německu má 26. prvenství, u toho 25 jich bylo v éře BL
V Lize mistrů vypadl v semifinále s Atlétikem Madrid
V německém poháru si v sobotu zahraje finále v Berlíně s Dortmundem
Získal 88 bodů (třetí nejvyšší zisk v historii BL, nejvíce 91 resp. 90 v sezónách 12/13 a 13/14)
Inkasoval jen 17 gólů - rekord
Vstřelil 80 gólů (stejně jako v předešlé sezóně, v předminulé 94 a v sezóně 12/13 dokonce 98)
Třicet branek dal Lewandowski, je prvním cizincem, který tuto hranici překonal. Nejvíce dosud Huntelaar - 29

Zatímco hráči se snažili veselit, Guardiola nikoli. Jakoby spíše myslel už na další trénink. Dokonce mu bylo podsouváno, že na balkóně nasazoval poněkud škrobený úsměv. Vyhýbal se tomu, aby se více ukázal v první řadě. A dříve než ostatní zmizel v útrobách radnice.

„Bayern a Guardiola, to bylo vždy spíše manželství z rozumu, nikoli z vřelé lásky, píše Kicker.de.

„Snažil jsem se dát Bayernu to nejlepší," komentoval Guardiola své účinkování a po souboji s Hannoverem (3:1). „Liga mistrů? No, snad v příštím roce...," snažili se rozhánět stín na oslavách příznivci pod balkónem.

Guardiolu v následující sezóně nahradí Carlo Ancelotti. Katalánský lodivod zamíří do Manchesteru City.

V Mnichově se občas ocital i pod palbou kritiky. Na německé půdě však vždy slavil úspěch. Všechny tři tituly Bayernu pod jeho vedením byly získány suverénně. „A to ještě teď vyhrajeme německý pohár s Dortmundem příští víkend," byl přesvědčen nejeden z fanoušků, že tuhle sezónu se ještě povede vyšperkovat alespoň další domácí trofejí.

Reklama

Související témata: