Hlavní obsah

Skončí Neymar ve vězení? Státní zastupitelství žádá trest na dva roky a vysokou pokutu

Aktualizováno

Brazilské fotbalové hvězdě Neymarovi může hrozit až dvouleté vězení a pokuta 10 miliónů eur (přes 270 miliónů korun). Přesně takový trest požaduje pro forvarda Barcelony španělské státní zastupitelství za údajné podvody při jeho přestupu do katalánského klubu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Útočník Barcelony Neymar.

Článek

Nejvyšší soud nařídil soudci Josému de la Matovi znovu otevřít případ kontroverzního Neymarova přestupu v září. V červenci přitom De la Mata kauzu uzavřel kvůli nedostatku důkazů, který podle něj neumožnil pokračovat ve vyšetřování. Španělský veřejný žalobce se proti tomu ale úspěšně odvolal.

Poškozenou stranou v aféře je brazilská investiční společnost DIS, jež vlastnila 40 procent přestupových práv na Neymara. DIS tvrdí, že po transferu brazilské fotbalové hvězdy dostala méně peněz, než jí náleželo, neboť Barcelona lhala při zveřejnění přestupové částky.

Kolik Neymar vlastně stál?

Oficiálně klub Neymara koupil za 57 miliónů eur, ale později vyšlo najevo, že za něj zaplatil téměř 83 miliónů. Obvinění v této souvislosti čelí i Neymarův otec.

Nyní čtyřiadvacetiletému fotbalistovi nejspíš pobyt za mřížemi nehrozí ani v případě, že by byl uznán vinným. Deník El País připomíná, že dvouletý trest vězení je ve Španělsku většinou podmíněný, pokud za sebou viník nemá odsouzení z minulosti.

Barcelona byla kvůli Neymarovu přestupu vyšetřována také pro možné krácení daní. V případu, nezávislém na vyšetřování finančního podvodu, se letos v červnu klub dohodl se státním zastupitelstvím na zaplacení pokuty 5,5 miliónu eur.

Reklama

Související témata: