Hlavní obsah

Messi připravil 366. gólem německého kanonýra Müllera o další rekord

Nejenže pečetil výhru Barcelony v duelu devatenáctého ligového kola v San Sebastianu, zároveň si Lionel Messi připsal do osobních záznamů další rekord. Gól proti Realu Sociedad byl totiž jeho 366. trefou ve španělské lize, čímž argentinská hvězda překonala legendárního německého kanonýra Gerda Müllera. Ten totiž nastřílel v barvách mnichovského Bayernu „jen“ 365 gólů.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Luis Suárez (vpravo) a Lionel Messi se radují z obratu Barcelony v San Sebastianu.

Článek

Už jednou Messi z tabulky střeleckých rekordů Gerda Müllera vymazal. Před pěti lety totiž nastřílel v kalendářním roce 2012 neskutečných 91 gólů, takže čtyřicet let starý rekord německého snajpra vzal za své. Müllerovým maximem totiž bylo 85 branek v roce 1972.

V neděli přišel o další rekord, při němž statistici počítají střelcům góly, které dali v pěti nejvýznamnějších evropských soutěžích - tedy anglické, německé, španělské, italské a francouzské lize.

Gerd Müller jich měl z let 1964 až 1979 na kontě 365, teď ho Lionel Messi o jednu branku překonal. V nedělním ligovém duelu v San Sebastianu mu k tomu pomohl pět minut před koncem trestný kop zužitkovaný tak virtuózně, že se domácí brankář Rulli po míči jen díval.

Už teď má Messi nad Müllerem navrch i v počtu utkání, které potřeboval k vytvoření rekordu. Zatímco Argentinec musel sehrát 401 zápasů, aby se dostal na rekordní kótu 366, Müller potřeboval 427 bundesligových střetnutí.

Messiho průměr činí 0,91 gólu na zápas, Müllerův pak 0,85.

Reklama