Hlavní obsah

Jednodušeji a kvalitně s důrazem na detail, než podle příruček vymýšlet kraviny

Sok, o jehož skalp při bitvě o Ligu mistrů bude usilovat fotbalová Slavia v úterý večer, byl pro sportovního ředitele klubu z Edenu Jana Nezmara inspirací v začátcích jeho funkcionářské kariéry. Na zkušenou tehdy vyrazil i do Kyjeva, aby načerpal zkušenosti v Dynamu pyšnícím se největším množstvím titulů v éře Sovětského svazu a později Ukrajiny.

Foto: Slavia.cz

Sportovní ředitel Jan Nezmar v barvách Slavie.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Slavie v Kyjevě

„Na pozici sportovního ředitele jsem se připravoval cíleně už jako hráč. Když jsem do pozice nastoupil tehdy v Liberci, snažil jsem se první dva roky hodně naučit a sbíral poznatky i za hranicemi. Byl jsem v Brazílii, Argentině, Německu a v Kyjevě," vzpomínal bývalý vynikající kanonýr.

„První kontakt proběhl vlastně ještě když jsem nastupoval v liberecké sestavě. Tehdy jsme s trenérem Jardou Šilhavým z herního soustředění jeli na přípravný kemp Dynama probíhající v Rakousku, kde jsme sledovali, jak fungují. Já později začal spolupráci trošku rozvíjet. Moje stáž vyplynula ze situace," popisoval Nezmar.

A proč se rozhodl pro Dynamo Kyjev? „Z relativně menších klubů si člověk může odnést větší inspiraci, než od gigantů jako je třeba Dortmund. Je důležité se učit od nejlepších, ale ti málokdy pustí návštěvníka až do srdce klubu. V Dynamu jsem měl šanci poznat organizaci práce od přípravky až po juniorku, fungování všech mládežnických týmů v rámci Kyjeva, což je aglomerace čítající pět milionů lidí. Mají možnost organizovat a kontrolovat všechny kluby v rámci Kyjeva, což u nás pochopitelně není možné, ale generuje jim to obrovské množství talentů," vypozoroval Nezmar.

Nijak nezastírá, že jej fungování Kyjeva nadchlo. „V rámci tréninkového komplexu jsem viděl věci, které v Česku neexistují. Mají vyhřívané přírodní trávníky na trénink, vyhřívané umělé plochy nebo zastřešenou halu s regulérními rozměry, kde je tribuna, a ještě dostatek prostoru pro přípravu. Samozřejmostí je ubytovací kapacita, lékařská klinika... V Liberci jsem pak trpěl, když jsme se na úrovni áčka plácali na umělce pokryté dvaceti centimetry sněhu. A ostatní týmy ani netrénovaly, protože to nedávalo smysl," vybavil si Nezmar.

V Dynamu sledoval i tréninkový proces, a právě to jej nejvíce uchvátilo. „Úžasným poznatkem byl smysl pro detail. Drilují přihrávky, zpracování, prostě základní věci. V Česku nám to mnohdy uniká. Vymýšlíme složité tréninky podle moderních příruček s důrazem na variabilitu, ale detail nám uniká. V Dynamu jsem poznal, že je lepší udělat méně, jednodušeji a kvalitně, než vymýšlet kraviny a mít trénink jen hezky nakreslený," líčil Nezmar poznatky získané v ukrajinském klubu.

Reklama

Související témata: