Hlavní obsah

Džeko? Proti lepšímu hráči jsem nestál! Hejdu čeká čtvrtý střet s hvězdným útočníkem

Řím

Dobře ví, co bosenský fantóm Edin Džeko umí. Plzeňský stoper Lukáš Hejda se o tom třikrát přesvědčil na vlastní kůži. Bilance? Džeko se prosadil jednou za Manchester City, v dresu AS Řím před dvěma lety nasázel Plzni hattrick. „Je to komplexní borec, čeká mě další výzva," říká Hejda, který se v pátečním hitu se Spartou vrátil po zranění do sestavy Viktorie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Hejda z Plzně

Článek

Co ve vás evokuje jméno Edin Džeko?

Vzhledem k tomu, že nám dal naposledy v Římě hattrick, vzpomínky na něj nejsou příliš dobré. Je to pan střelec. Nepřeháním: je nejlepší hráč, proti kterému jsem kdy stál. Je strašně nepříjemný.

V čem nejvíc?

Je urostlý, výborně hraje tělem. Na svoji výšku umí s míčem, pomalý také není. Klasický hráč do vápna, který si dokáže najít nejlepší místo. Komplexní borec. Nejvíc bych vyzdvihl tu hru tělem. Co si pamatuju, těžko se k němu dostávalo k míči. Když ho dostal na prsa, nebyla šance ho předskočit.

Poprvé jste proti němu stál v premiéře v Lize mistrů, kdy do Plzně přijel Manchester City. Když jste proti němu stál po pěti letech v Evropské lize, byl ještě lepší?

Podle hattricku, který nám dal, tak asi ano.(směje se) Teď vážně, přišlo mi, že byl ještě větší zabiják než v City. Už tehdy byl dobrý, ale v Římě šel ještě výš. Bylo vidět, že už je takový mazák, že ví, že umí. Z mojí premiéry v Champions League si ale nejvíc pamatuju, jak mi Argentinec Agüero kolíkem roztrhnul tkaničku, a já čekal dvě minuty za postranní čárou na náhradní.

Na Olympijském stadiónu budete čelit semifinalistovi posledního ročníku Ligy mistrů, který v Římě dokázal porazit 3:0 Barcelonu. Co by se muselo stát, abyste dokázali favorita obrat?

Jsou velcí favoriti, bezesporu. Ale také týmem, který klidně může porazit Barcelonu nebo Real Madrid, ale pak v italské lize vybouchnout s předposledním. A další týden porazí v římském derby Lazio, jako nyní.

V tom jste si s Italy podobní. Nedávno jste padli 0:3 v Jablonci, v pátek jste připravili o neporazitelnost Spartu.

Vlastně oba týmy hrály derby. Je lepší, když jedeme do Říma po výhře nad Spartou, než kdybychom s ním ztratili. Doufám, že v Itálii dopadneme mnohem líp než posledně. Zranil se Hubňa (Hubník), hráli jsme na tři obránce. A dostali čtyřku.

Jste po pěti letech na Ligu mistrů natěšený?

Na klubové úrovni je to nejvíc, čeho můžu dosáhnout. Nechci říct, že před pěti roky jsem byl vyplašený, ale když stojíte v premiéře proti Manchesteru City, s Džekem a Agüerem na hrotu... Trošku to s člověkem zamává. Od té doby jsme s Viktorkou prošli spoustou velkých zápasů, jsem klidnější.

Po zranění jste zažil ostrý start, nastoupil jste proti Spartě. Teď vás čeká AS Řím. Není to až příliš ostrý návrat?

Nemyslím. Nebyl jsem pryč rok, abych návrat nezvládl. Se Spartou jsem se cítil v pohodě, zápas měl pohárové parametry.

Reklama

Související témata: