Hlavní obsah

Klid, pohoda, žádný tlak. Vím, jak mužstva pod Vrbovým vedením hrají, říká kouč CSKA

Moskva

Domov mají v nové moderní aréně, v jejímž rohu se k nebi tyčí 142 metrů vysoký mrakodrap připomínající svým tvarem Pohár UEFA, který CSKA v roce 2005 vyhrálo. I proto neměli fotbalisté armádního klubu důvod trmácet se do Lužník na opačné straně Moskvy, aby si před dnešním zápasem Ligy mistrů s Viktorií Plzeň vyzkoušeli trávník a prostředí olympijského stadionu. Trenér Viktor Gončarenko dal přednost přípravě tam, kde jsou jeho svěřenci doma. I to by jim mělo pomoci, aby si už v předposledním dějství základní skupiny zajistili setrvání na evropské pohárové scéně i na jaře.

Foto: Sport.cz

Trenér CSKA Moskva Gončarenko má skutečně velmi mladé mužstvo.

Článek

Před důležitou konfrontací z vás klid a pohoda doslova vyzařuje. To si opravdu nepřipouštíte důležitost večerního střetnutí? Vždyť v případě výhry budete mít jistou účast v jarních vyřazovacích bojích Evropské ligy, a navíc si udržíte i naději na play off v Lize mistrů.

Zůstáváme v klidu, žádný tlak necítíme. CSKA se rozhodlo budovat nové mužstvo, takže start v Lize mistrů je pro mé mladé hráče především o sbírání zkušeností a o tom, aby dál fotbalově rostli. V příští sezoně budeme díky tomu o kus dál, takže pak si můžeme stanovit i vyšší cíle. Zatím se nadechujeme.

CSKA Moskva - Viktoria Plzeň, utkání 5. kola skupiny G Ligy mistrů se hraje dnes od 18.55, rozhoduje Makkelie z Nizozemí, přímý přenos vysílá 02 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

V posledních týdnech se váš tým dostal do velmi dobré formy, po rozpačitém začátku sezony se v ligové tabulce prodral už na třetí příčku, takže jste se netajil tím, že vám nedávná reprezentační přestávka nepřišla příliš vhod. Ale jak se zdá, nijak vás nezbrzdila...

S reprezentačními pauzami je to vždy ošidné, protože trenér nikdy neví, v jaké formě a v jakém rozpoložení se hráči ze srazu národního mužstva vrátí. My ale tentokrát moc hráčů v reprezentaci neměli, takže jsme se s pauzou vyrovnali. A výhrou v ligovém střetnutí v Grozném, které si doma drželo neporazitelnost déle než rok, jsme si potvrdili, že forma hráčů je pořád dobrá. I proto jsme v klidu.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Fotbalisté CSKA trenérovali před zápasem s Plzní na svém stadionu.

Zdeněk Pavlis

Většina ruských mužstev si stěžuje, že v závěru roku má na marodce spoustu hráčů, neboť hlavně svalových zranění přibývá. Vám se ale zranění vyhýbají.

Zranění mají svou příčinu. Většinou jde o hráče, kteří startovali v dresu ruské sborné na letním mistrovství světa. Na šampionátu se jim dařilo, postoupili až do čtvrtfinále, takže pak neměli mnoho času na odpočinek, natož přípravu. Zranění jsou proto daní za úspěch reprezentační sborné. My jsme v reprezentaci mnoho hráčů neměli, a i proto se nám problémy vyhýbají.

Nad startem jednoho z vašich klíčových mužů Fernandese, který nedávno utrpěl těžký otřes mozku, však přesto visel otazník. Nastoupí?

Stoprocentně. Bude však hrát nejen s maskou, ale i s helmou, protože nechceme riskovat případné další komplikace. Fernandes je hodně emociální hráč, který jde do každého osobního souboje se stoprocentním nasazením, aniž by přemýšlel, co se může stát.

Mezi vaším mužstvem a Plzní by se mohlo už dnes večer rozhodnout, který z týmů bude hrát v pohárové Evropě i na jaře. Co vůbec od českého mistra očekáváte?

Organizovaný, kombinační fotbal, na němž se nic nemění, i když dojde k změnám v plzeňské sestavě. Znám trenéra Pavla Vrbu z doby, kde jsme proti němu hrál ještě s BATE Borisov, znám ho i z jeho působení v ruské Machačkale. Vím, jak mužstva pod jeho vedením hrají, jak brání, útočí, jak zahrávají standardní situace. Nestačí ale vědět o soupeři cokoli, důležité bude využít znalostí na hřišti.

Plzeň se musí obejít bez zraněného útočníka Krmenčíka. Představuje jeho absence pro vás výhodu?

Vím o tom, Krmenčík je na hřišti hodně nepříjemný a nebezpečný. Plzeň má ale v kádru typologicky stejné útočníky, takže na systému a struktuře její hry se nic měnit nebude.

Reklama

Související témata: