Hlavní obsah

Plameny, krev, anarchie. V Aténách vládli hooligans

Zápas fotbalové Ligy mistrů mezi AEK Atény a Ajaxem Amsterdam (0:2) byl až na druhé koleji. Do hlavní role se místo hráčů dostali fanoušci obou táborů.

Foto: Costas Baltas, Reuters

U sektoru Ajaxu vybouchla benzinová bomba. Fanoušci utíkají pryč.

Článek
Fotogalerie

Tentokrát vládli hooligans. Čili fanoušci, kteří se radši pobijí, než aby sledovali fotbal. Už v pondělí zablokovali ulice Atén a následně se porvali v klubovně AEK. Bitka trvala několik minut, ukončil ji až příjezd policie.

V podobném duchu se ale pokračovalo i v úterý. Nejprve došlo před stadionem k potyčce, kterou vyprovokovali hooligans AEK, když začali po fanoušcích Ajaxu házet plastové i zapálené láhve tzv. Molotovovy koktejly.

Totéž následovalo i na stadionu. Do sektoru hostů přilétl další Molotovův koktejl, který poranil několik fanoušků Ajaxu. Fotografové také zachytili aténského fanouška, jenž hází světlici přímo do kotle nizozemských příznivců.

Zakrvácené fanoušky Ajaxu, kteří se chtěli mstít, musela zadržet policie, jež vtrhla do jejich sektoru. Incident se odehrál těsně před zápasem, kdy se oba týmy rozehřívaly na trávníku. Zklidnit emoce i vládnoucí anarchii se snažil stoper Ajaxu Matthijs de Ligt.

Hooligans se opravdu po pár minutách zklidnili a utkání začalo. Konečný výsledek 2:0 pro nizozemský tým ale byl až na druhém místě.

Tentokrát totiž nevyhrál fotbal, ale nesmyslné řádění rádobysportovních fandů.

Reklama