Hlavní obsah

Papadopulos by měl v úterý vědět, zda jde do Arsenalu

OSTRAVA

Mladičký fotbalový talent Michal Papadopulos sice s ostravským Baníkem vyrazil na soustředění do Rakouska, ovšem vůbec není jisté, zda výpravu předčasně neopustí. Podle informací Práva by v úterý měl dorazit do Ostravy jeho řecký pas a v tu chvíli by už nic nebránilo odchodu nadějného kanonýra do anglického Arsenalu.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Michal Papadopulos.

Článek

Osmnáctiletý útočník ve dvanácti ligových startech odehrál jen 235 minut, dal jediný gól na hřišti Synotu, přesto je hodně pravděpodobné, že od podzimu bude oblékat červený dres londýnského klubu.

"Pokud všechno vyjde, pak do Arsenalu půjdu. Dlouho jsem se rozmýšlel, radil se s tátou i trenéry a nakonec jsem se rozhodl to zkusit. Taková nabídka se nemusí už nikdy opakovat," jenom skromně krčí rameny Michal Papadolupos.

Zatímco řada mladých talentů asi s napětím sledovala výsledky referenda o přistoupení k Evropské unii, ostravský talent, v jehož žilách koluje po otci a předcích řecká krev, se tím moc trápit nemusel. Při získání řeckého občanství mu bude vydáno anglickými úřady bez průtahů pracovní povolení. "Pak by neměla nastat žádná komplikace. Ale znáte to, pokud to není černé na bílém, tak nic nechci zakřiknout," klepe na dřevo Papadopulos.

Mladý profesionál

Někteří fanoušci se na tuto transakci dívají s despektem, ovšem tvrzení, že Papadopulos ještě ve fotbale nic nedokázal, neuspěje. Hovoří za něj střelecké účty v mládežnických reprezentacích, obrovská vůle a přes nízký věk až dospělácky profesionální příštup. "Ví, co chce. Je to až neuvěřitelné, jak si umí uspořádat život. Je to největší talent, jaký jsem kdy v kariéře trénoval," říká o něm renomovaný trenér mládeže Baníku Pavel Malura.

Podle mnohých za strmým vzestupem šikovného útočníka lze najít jeho otce. Bývalý hráč Baníku Tanas Papadopulos si vyzkoušel i krátké angažmá v Panathinaikosu Atény, ale z Řecka se musel za podivných okolností v 80. letech vrátit. Dva roky měl pak zastavenou činnost, vrcholového fotbalu brzy nechal, o to víc času ale věnoval synovi. "Tátovi vděčím za hrozně moc, věnoval jsem mu i první ligový gól," potvrzuje Michal Papadopulos.

V osmnácti je vyspělý, cílevědomý, v porovnání s ostravskými předchůdci Barošem nebo Svěrkošem má výrazně odlišnou povahu. Třeba při testech v Londýně slavnému trenéru Wengerovi řekl, že by si v Ostravě nejdřív rád dodělal maturitu: "Tohle nevzdám, musím ale najít cestu, jak školu dokončit. Věřím, že to zvládnu, i když to bude dřina."

Měl také štěstí

Sám hráč přesto přiznává, že měl při námluvách s Angličany hromadu štěstí. "Když se na mě přijel podívat skaut Arsenalu Steve Rouley, chytil jsem fazónu jako hrom. Viděl mě ve čtyřech zápasech a proti béčku Zlína ve třetí lize, v poháru s Vítkovicemi, v lize ve Starém Městě i s reprezentační osmnáctkou v Maďarsku, kde jsem dal gól," rekapituluje Papadopulos a jde poznat, že i s odstupem několika měsíců jako by tomu pořád nemohl uvěřit.

Na trenéra Wengera však udělal velký dojem i při následných testech, a tak možná bude mít český fotbal od úterý dalšího zástupce ve slavné Premier League. "Všechno to pořád zní jako pohádka," ví Papadopulos, který byl už v 16 letech na příkaz tehdejšího majitele Baníku Hadamczika přeřazen do ligového áčka a jeho kariéra tak strmě odstartovala.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články