Hlavní obsah

Tisk: Přestup do Lyonu ukončil Barošovo trápení

LONDÝN

Trápení Milana Baroše mělo jméno Premier League. Český fotbalista podle britského tisku do nejvyšší anglické soutěže nikdy nezapadl a jeho pondělní přestup do Lyonu by mu měl prospět. Ostrovní noviny často připomínají, že za český národní tým hraje podstatně lépe než za anglické kluby. Francouzští novináře zase soudí, že příchod českého útočníka řeší problémy mistrovského Lyonu jen částečně.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Milan Baroš na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Názor fanoušků je podle debat na internetových stránkách smíšený, většina ovšem jeho odchodu z Aston Villy nelituje. Baroš na jejím stadiónu sice zažil ovace, když hned při prvním startu vstřelil branku, ale jeho poslední vzpomínkou bude vypískání po nezdařeném posledním zápase s několika zmařenými šancemi uplynulý víkend.

"Český internacionál nedokázal po přestupu před 18 měsíci za sedm miliónů liber z Liverpoolu zaujmout," napsal dnes The Guardian a dodal, že Aston Villa zaplatila poslední splátku za Baroše právě před deseti dny. Trenér Martin O'Neill byl trvale bezbarvým výkonem Baroše zklamán. Výměna za Carewa podle deníku dokazuje, že se Aston Villa chce stát jedním z předních klubů v Premier League.

The Daily Telegraph soudí, že se na Barošovo místo v Aston Ville postaví Ashley Young, kterého klub kupuje z Watfordu za téměř deset miliónů liber. Deník připomíná, že za celou sezónu dal Baroš jediný gól a že od přestupu z Liverpoolu jich bylo 14. Přechod do Lyonu však prý pro něj ale může znamenat změnu k lepšímu.

Carew je na tom tak trochu podobně. Ve francouzské lize se letos trefil jen jednou, za dva roky má na kontě deset gólů a navíc se mu nelíbilo, že trenér často dával přednost jiným útočníkům, píše The Sun.

Pomůže Lyonu k triumfu v LM?

V internetové debatě na serveru BBC píše fanoušek pod přezdívkou Aarfy Aaardvark, že by vůbec nebyl překvapen, kdyby se Barošovi podařilo pomoci jeho novému klubu k vítězství v Lize mistrů. Villan Porter soudí, že Baroš má talent a bude mít ve fotbale úspěch, ale ne v Aston Ville. Steven Mark William se domnívá, že Baroš je typ hráče útočícího s hlavou sklopenou dolů, a anglická hra mu nevyhovuje. V anglických klubech ale nikdy neměl v útoku takové partnery, jaké má v reprezentaci. Ve Francii se mu prý bude dařit.

Mnoho fanoušků ale vyjadřuje uspokojení, že Baroš Aston Villu opouští. Podle jednoho jen zabíral místo, podle jiného byl nespokojený, a to se odráželo na výkonu a podle dalšího mu šlo jen o peníze - začal prý hrát až ve chvíli, kdy se otevřelo okno pro přestupy. Fanoušek s přezdívkou b20villa oznamuje, že za Baroše ronit slzy nebude a další přívrženec birminghamského klubu se raduje, že odchodem Baroše a příchodem Carewa jeho tým "jasně vydělal".

L´Équipe: Příchod Baroše Lyonu nestačí

Příchod českého útočníka Milana Baroše do Olympique Lyon řeší problémy klubu jen částečně, přestože Lyon má pocit, že na výměně za Nora Carewa vydělal, píše dnes francouzský sportovní list L´Équipe. Z jeho komentáře vyplývá, že vidí Baroše v Lyonu spíš v pozici náhradníka. Fanoušci se na webových stránkách vyslovují k Barošově příchodu rozporně.

L´Équipe napsal, že vzhledem k zátěži, jakou bude představovat Liga mistrů, by Lyon po příchodu Baroše neměl zapomenout na loňský záměr získat dva útočníky. Trenér Gérard Houllier však prý má pravděpodobně za to, že přítomnost Baroše mu dává v každém případě větší možnosti, než jaké mu dával Carew.

List si pak klade otázku, zda příchod českého útočníka neohrožuje postavení Brazilce Freda. "Tlak od Baroše bude nutně silnější než tlak od Carewa, který se fakticky svému postavení nezpěčoval", soudí deník, ale dodává, že Houllier pravděpodobně někdy zkusí postavit Freda a Baroše vedle sebe.

Stane se matadorem?

Agentura AFP poznamenala, že Brazilec neprožíval zrovna nejlépe zprávy o příchodu nového muže v době, kdy byl zraněn. Pro Freda, kterého prý lyonští fanoušci nikdy úplně za svého nepřijali, však bude podle AFP příchod Baroše příležitostí zvýšit úroveň své hry.

V názorech fanoušků na Baroše lze najít vše od úplného odmítání až po projevy naprosté důvěry. "Když ho vypískali v Anglii, nevím, co dá Lyonu," napsal jeden. Podle dalšího "fanoušci a novináři chtěli jméno, tak ho mají, ale Lyon obvykle bere za základ hodnotu hráče, a když je známo, že Baroš dal za tuto sezónu jeden gól a tráví čas večírky..." "Zakrátko budeme litovat. Nestojí za nic, v Aston Ville jen zahříval lavičku, je přeceňovaný," píše další.

Proti tomu stojí názory, že Baroš se stane "skutečným matadorem" Lyonu, že "dokonale doplňuje střelce, jako jsou Fred nebo Benzema", že druhá polovina jeho sezóny bude určitě velmi dobrá nebo že Baroš "může být skvělý". "Když mu dává Houllier druhou šanci, znamená to, že je velmi dobrý," soudí jeden příznivec klubu. Reagoval tak na někdejší Houllierovu poznámku, že nikdy nedává šanci dvakrát. Reakci dalších lze shrnout slovem "uvidíme".

Reklama

Související témata: