Hlavní obsah

Koroze královské koruny! Světová média tepou halucinogenní večer v Madridu

Praha

Senzace, které nemá za poslední sezony obdoby. Fotbalisté Realu Madrid vypadli už v osmifinále Ligy mistrů. Vítězové posledních tří ročníků v domácí odvetě utrpěli s Ajaxem potupný debakl 1:4 a neudrželi slibný náskok 2:1 z úvodního utkání. Světová média mají tučnou pastvu. „Tři měsíce smutku. Real ukončil evropskou sezonu drtivou prohrou po katastrofě na obou koncích hřiště. Vinicius, Lucas a Bale jsou navíc zranění,“ běduje španělský deník AS.

Zklamaní fotbalisté Realu Madrid po osmifinálovém vyřazení z Ligy mistrů od AjaxuVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Šok je slabé slovo. Bílý balet na druhou stranu jen potvrdil mizérii posledních dnů.

„Real během jednoho týdne prohrami na San Bernabéu přišel o domácí pohár, domácí ligovou soutěž i Ligu mistrů. Zejména úterní porážka je pro něj brutální, ale zároveň brilantní pro Ajax. Hosté dali čtyři góly a jeden byl působivější než druhý," poukazuje britský The Guardian.

Foto: Susana Vera, Reuters

Zdrcený brankář Realu Madrid Thibaut Courtois.

Bílý balet však spěje ke zkáze neodvratně vlastně celou sezonu po letním odchodu kouče Zidana i hvězdného Cristiana Ronalda.

„Královská koroze. Real se rozpadl na písek! Že po odchodu Zinedina Zidana jaksi zrezivěl, je zřejmé během celé sezony," zdůrazňuje německý Kicker. „Brzký odchod ze scény na evropské i domácí pohárové úrovni spolu s téměř žádnou šancí na ligový titul budou mít za následek zemětřesení. A Sergio Ramos je důkazem, jak Real momentálně nefunguje," připomíná trest pro kapitána, který pykal za úmyslnou žlutou kartu ze závěru úvodního duelu v Amsterdamu.

Magická noc a konec velké éry

Obhájce trofeje byl v Lize mistrů vyřazen poprvé od roku 2015. Navíc podceňovaným soupeřem.

„Hanba! Magický Ajax vyřadil Real čtyřmi góly. Holandský tým je ve čtvrtfinále poprvé od roku 2003," hlásá francouzský L'Equip.

„Ajaxi, toto byla tvá magická noc. A konec velké éry Realu?" žasne italská Gazzetta dello Sport.

Sestřih odvetného osmifinálového zápasu Ligy mistrů Dortmund - TottenhamVideo: O2 TV Sport

Komentátoři pochopitelně vyzdvihují mimořádný výkon outsidera.

„Halucinogenní večer, Ajax předvedl zázrak v Madridu. Díky totálnímu fotbalu hosté vedli už 3:0 a Real končí v Lize mistrů. S Ajaxem je opět třeba počítat ve fotbalové Evropě," jásá nizozemský Volkskrant.nl.

Finále přitom bude u sousedů v Madridu...

Hrdinou večera byl Dušan Tadič. Srbský démon na první dva góly nahrála a třetí dal skvostně sám.

„Tadič inspiroval Ajax, aby destruoval Real po jeho dlouhém vládnutí. Byl evropským šampionem 1012 dní, ale jeho čas se naplnil. Za 88 dnů během finále budou jeho hráči sice jen 14 kilometrů vzdáleni od stadionu Atlétika, ale poprvé po třech letech nebudou přímým účastníkem," zdůrazňuje hořký paradox The Guardian.

Reklama