Hlavní obsah

Prezident přál MOV šťastnou ruku

Jiří Roškot

Šťastnou ruku při středeční volbě zimní olympiády 2010 popřál v úterý na Hradě Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) prezident Václav Klaus při uvítání jeho členů. Týž den večer vystoupil v Obecním domě při slavnostním zahájení zasedání MOV.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Šéf MOV Jacques Rogge (vlevo) a předseda ČOV Milan Jirásek (vpravo) si připíjejí s prezidentem Václavem Klausem.

Článek

Prezident na Hradě ujistil členy MOV, že sám celý život sportoval a výslovně připomněl své zkušenosti v basketbalu, a to i na mezinárodní úrovni.

Šéf MOV Jacques Rogge zdůraznil, že v Praze žije olympijský duch. Je to město Čáslavské a Zátopka, ale také místo předchozích úspěšných zasedání MOV v letech 1925 a 1977. Připomněl také, že jedním ze čtyř nejbližších spolupracovníků zakladatele moderních olympiád Pierra de Coubertina a zakládajícím členem MOV byl Čech Jiří Guth-Jarkovský.

"Ukradl mi moji pointu," řekl prezident na adresu Rogga, jenž přijel na Hrad s berlemi, ale k setkání s Klausem a do Rothmayerova sálu, kde přivítání proběhlo, je odložil. Prezident to upřesnil, když řekl, že patří k těm českým politikům, kteří se při sportu často zraní a s berlemi či v sádře dál pracoval ve vládě nebo v parlamentu.

Rogge předal Klausovi symbolický dárek - stříbrný oválný tác s vyrytým nápisem na upomínku 115. zasedání MOV v Praze - a připojil dovětek: "Měl jsem šanci dát vám ještě jeden dárek. Mé berle, které jste připomenul před chvílí, ale ty budu potřebovat, až půjdu z tohoto krásného paláce."

Reklama

Související témata: