Hlavní obsah

Zápas Manchesteru s Lille hrozil skandálem

PRAHA

Dohru před disciplinární komisí UEFA bude mít úterní zápas osmifinále Ligy mistrů mezi francouzským Lille s anglickým Manchesterem United. Během utkání totiž došlo mezi fanoušky k nepokojům, které uklidnila až policie slzným plynem. Zásah plynem přitom utrpěl i gólman Manchesteru Edwin van der Sar.

Článek

Jeden z příznivců United totiž vyšplhal po patnácti minutách na plot oddělující hřiště od hlediště, snažil se dostat na trávník a k brankáři Manchesteru Edwinu van der Sarovi. Organizátoři ho zatlačili zpět, čímž vyvolali rozhořčenou reakci dalších fanoušků. U ochranné bariéry došlo k nebezpečné tlačenici a přes plot se snažili přelézt i další lidí. Policie na ně použila obušky a slzný plyn. Několik lidí muselo být ošetřeno a na zásah plynem si stěžoval i brankář Machesteru.

Sekretář Manchesteru Ken Ramsden upozornil, že bude o incidentu hovořit s funkcionáři Evropské fotbalové unie UEFA i anglické Fotbalové asociace. Jeho klub se totiž už před zápasem podivoval, že Lille jako náhradní stadión zvolilo stánek pro 42 000 fanoušků v Lens a ne nějaký větší a modernější, například pařížský Stade de France.

Giggsův gól rozhořčil Lille 

Další kontroverzi přinesl vítězný gól Ryana Giggse v závěru utkání. Záložník Reds se trefil v 83. minutě z přímého kopu, který vyslal bez hvizdu píšťalky sudího za záda gólmana Tonyho Sylvy. Fotbalisté Lille poté odešli za postranní čáru a fanoušci francouzského týmu zasypali trávník stadiónu v Lens různými předměty.

"Bylo to ostudné. Hráči Lille se snažili ovlivnit sudího a vyzývali fanoušky k nepokojům. Garyho Newilla zasáhl jeden z předmětů do hlavy. Tohle by nemělo být přehlíženo, UEFA musí incident prošetřit," zlobil se po utkání kouč United Ales Ferguson.

Francouzský kouč Claude Puel situaci uklidňoval. "Neměli jsme v úmyslu opustit hřiště. Ve Francii je běžné, že první pauzy ve hře se využije k protestům," uvedl. Podle Giggse byl gól zcela v souladu s pravidly. "Sudí se mě zeptal, zda mi má kop odpískat. Odpověděl jsem, že ne, postavil si míč na zem a vypálil. Hráči Lille byli už připravení," prohlásil anglický veterán.

Loňský finalista Ligy mistrů Arsenal byl v Eindhovenu favoritem, ale do vyložené šance se nedostali. Největší šanci měl Tomáš Rosický, ale neproměnil. "V první půli jsme hráli slušně a měli šance jít do vedení," citují klubové stránky Arsenalu kouče Arséna Wengera. "Zato se mi těžko popisuje to, co se stalo ve druhém poločase. Naše soudržnost byla pryč, stejně jako nasazení a plynulost hry," kritizoval své svěřence Wenger.

Francouzský trenér přesto věří v postup mezi nejlepších osm týmů soutěže. "Cítím, že jsme ve složité situaci. Musíme vstřelit dva góly aniž bychom inkasovali. Ale máme dostatek sebevědomí a víry, že to můžeme dokázat."

Spokojený s výhrou byl pochopitelně kouč PSV Ronald Koeman. "Jsem strašně pyšný na svůj tým. Výkon ve druhém poločase mě potěšil. Ukázali jsme, že dobrou organizací hry můžeme uspět," řekl klubovým stránkám bývalý špičkový bek. "Výsledek je pro nás nejlepší možný. Budeme muset ale stejně kvalitní výkon předvést i na Emirates Stadium. Čeká nás těžký test, ale máme šanci postoupit dál," řekl Koeman.

Kahnovi stovka zhořkla

Jubilejní stý zápas v Champions League zhořkl kapitánovi mnichovského Bayernu Oliveru Kahnovi. Oporu bavorského velkoklubu třikrát překonali hráči Realu Madrid, přesto ale německý tým neodjíždí ze Španělska nespokojený. Díky gólu Marka Van Bommela z 88. minuty stačí Bayernu výhra 1:0 v domácí odvetě. "Udělali jsme první krok, druhý musíme přidat v domácí odvetě," řekl po zápase trenér Mnichova Ottmar Hitzfeld.

Staronový trenér Bayernu se nestačil zejména v prvním poločase divit. Obrana jeho týmu předvedla několik katastrofálních chyb, některé dokázal soupeř potrestat. "V poločase jsem si říkal - co se to děje? Všichni seděli a tvářili se, jakobychom už byli vyřazení. Vždyť jsme měli před sebou ještě druhou půli! Řekl jsem týmu, že není důvod věšet hlavy. Real není žádný nadpozemský tým, což prokázal druhý poločas. Po snížení na 2:3 máme v odvetě dobré šance na postup," je optimistou zkušený stratég.

Spokojený s výkonem, nikoli výsledkem byl domácí trenér Fabio Cappello. "Hráli jsme dobře na obou stranách hřiště, ale občas se stává, že takhle inkasujete," připomněl zásah Van Bommela italský kouč Los Galacticos.

Reklama

Související témata: