Hlavní obsah

Mourinho: Hra na remízu byla pragmatickým řešením

PRAHA

Svědkem jednoho velkého návratu byl domácí stánek portugalského FC Porto. Na stadiónu Estádio do Dragao se představila londýnská Chelsea, jíž trénuje José Mourinho. Ten před odchodem do Anglie stihl jako kouč dovést Porto k triumfu v Poháru UEFA i Lize mistrů. Více než reakce domácích fanoušků jej však ve středu večer trápila zranění v jeho týmu.

Článek

Již po jedenácti minutách odkulhal ze hřiště nedávný navrátilec z marodky a klíčový obránce Chelsea John Terry. "Je to neuvěřitelné, jak nás ta zranění pronásledují. Nemáme Johna Terryho a nemáme Khalida Boulahrouze. Máme pouze jednoho středního obránce - Ricarda Carvalha," postěžoval si Mourinho.

Terry si poranil vazy v kotníku, délka jeho rekonvalescence se zatím nedá odhadnout. Během obráncova ošetřování navíc anglický celek inkasoval z kopačky Meirelese. "Začali jsme dobře. V první půli jsme byli lepším týmem a vstřelili jsme branku. Jenže pak přišel na hřiště Robben a hned prokázal, že je vynikající hráč," vyjádřil se k průběhu zápasu kouč Porta Ferreira.

Nizozemec Robben vystřídal ve třinácté minutě zraněného stopera Terryho, o tři minuty později připravil vyrovnávací branku pro ukrajinského střelce Ševčenka. Nizozemský útočník se ale také zranil a musel být v poločase vystřídán. "Robben naši hru zvedl, ale pak se zranil. Nejspíš se nestihl před nástupem na hřiště dostatečně rozcvičit," vysvětloval Mourinho.

Místo stopera musel zaujmout záložník Essien, ani Frank Lampard nebyl ve stoprocentní kondici. "To znamenalo, že jsme museli být pragmatičtí a hrát na remízu," poodkryl strategii lodivod Chelsea. "My víme, že to pro nás v Londýně bude těžké. Oni vědí, že postoupit pro ně nebude jednoduché," okomentoval vyhlídky na postup portský lodivod Jesualdo Ferreira.

Liverpoolští vyloupili Nou Camp

Španělský kouč FC Livepool Rafael Benítez byl potěšen tím, že se anglickému klubu podařilo otočit z nepříznivého stavu 0:1 a vyhrát na obávaném Nou Campu nad místní Barcelonou 2:1. "Porazit takhle dobrého soupeře je vždy velká věc. Máme dobrou šanci postoupit do dalšího kola, ale musíme být stále opatrní," hodnotil bezprostředně po utkání Benítez.

Utkání pro jeho mužstvo nezačalo příliš optimisticky, z očekávaného úvodního tlaku Katálanci vytěžili již ve čtrnácté minutě Decovu vedoucí trefu po centru Zambrotty z levé strany. "Začali jsme výborně a já očekával opravdu hodně, když se nám podařilo vstřelit první branku," vzpomínal Frank Rijkaard, kouč domácích.

Nejmenší muž na hřišti Deco byl tak slabě pokryt, že si mohl proti anglickému týmu dovolit pohodlné zakončení hlavou z bezprostřední blízkosti. "Zápas se nevyvíjel podle mých představ, inkasovali jsme první branku. Já jsem přitom chtěl, abychom kvalitně bránili a čekali na rychlé protiútoky," popsal předzápasovou ideu trenér Liverpoolu.

Těsně před přestávkou zvedl morálku Benítezova  týmu skórující Bellamy, kterému vydatně pomohla chyba domácího gólmana Valdése. "Po dvaceti minutách se rytmus hry změnil a od chvíle, kdy Liverpool skóroval, stal se nám vyrovnaným soupeřem," řekl Rijkaard. Rozhodnutí přinesla další chyba v obraně Barcelony a nekompromisní dorážka v podání hostujícího Riiseho.

Za Liverpool se gólově prosadili oba aktéři skandálu z předzápasového soustředění týmu Premier league - po večerním řádění v baru se snažil podnapilý Bellamy donutit golfovou holí právě Riiseho ke zpěvu karaoke. "Jsem šťastný za Bellamyho, Riiseho a celý tým, že jsme dokázali uhrát tak skvělý výsledek," komentoval to diplomaticky  Rafael Benítez.

Inter věří, že tentokrát ve Španělsku postoupí

Na milánském San Siru čekalo pětašedesát tisíc diváků marně na vítězství Interu. Domácí sice dvakrát vedli, Valencie ale pokaždé dokázala odpovědět a odvezla si cennou remízu 2:2. "Výsledek 2:1 by byl z našeho pohledu spravedlivější. Při druhém vyrovnávacím gólu jsme bohužel polevili v koncentraci. Na hřišti soupeře nás čeká tuhý boj, ale máme dost silný tým na to, abychom vyhráli kdekoliv na světě. Věřím, že loňský rok se opakovat nebude," připomněl trenér milánského celku Roberto Mancini neúspěch ve čtvrtfinále s Villarrealem.

Kouč Valencie Quique Sánchez Flores neskrýval spokojenost. "Uhráli jsme velmi dobrý výsledek. Spokojený jsem byl především s výkonem ve druhé půli. Před odvetou vidím šance 50 na 50, pro Inter není důležité, zda hraje doma nebo venku. Za námi stojí dobré výsledky z posledních týdnů, takže očekávání bude velké," uvedl trenér španělského celku.

Aktivnější Lyon na výhru nedosáhl

Na Olympijském stadiónu v Římě, kde Olympique Lyon vyzval místní AS, se fanoušci nedočkali gólu vůbec. V dresu francouzského týmu se neprosadil ani Milan Baroš, jenž se dostal na trávník v 74. minutě. "V úvodu jsme trochu nevěděli, jak na Lyon hrát. Posléze se hra vyrovnala a diváci viděli zajímavé, otevřené utkání s šancemi na obou stranách. Bezbrankovou remízu považuji za dobrý výsledek," prohlásil kouč italského klubu Luciano Spalleti.

Podle trenéra Gérarda Houlliera byl Lyon aktivnější, výsledek je ale spravedlivý. "Remíza je fér. Bylo to typické utkání Ligy mistrů, oba týmy se snažily otestovat soupeře. Římský brankář byl nicméně ve větší permanenci, vypálili jsme šestnáct střel a jednou trefili tyč. To na mě udělalo dobrý dojem, věřím, že jsme vykročili do čtvrtfinále," doplnil francouzský kouč.

Římský záložník Mancini připustil, že na domácích ležela psychická deka. "Nedokázali jsme si vytvořit tolik šancí jako soupeř. Myslím, že to byl trochu psychologický problém, pro většinu z nás šlo o životní zápas. Pokud chceme postoupit, musíme hrát v Lyonu lépe," uvedl šestadvacetiletý Brazilec.

Reklama